Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Pod bojnickou nemocnickou sa po novom za parkovanie platí

Parkovanie na Nemocničnej ulici v Bojniciach pod nemocnicou už nie je zadarmo. Súkromník, ktorý má časť pozemkov na tejto odstavnej ploche v nájme, začal vyberať peniaze za parkovanie od motoristov uplynulý týždeň. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Súkromník, ktorý má časť pozemkov na tejto odstavnej ploche v nájme, začal vyberať peniaze za parkovanie od motoristov uplynulý týždeň, jeho krok sa však stretol s nevôľou verejnosti.

Bojnice 20. februára (TASR) - Parkovanie na Nemocničnej ulici v Bojniciach pod nemocnicou už nie je zadarmo. Súkromník, ktorý má časť pozemkov na tejto odstavnej ploche v nájme, začal vyberať peniaze za parkovanie od motoristov uplynulý týždeň. Tvrdí, že parkovné začal vyberať až po vyše dvoch desaťročiach bezplatného státia, jeho krok sa však stretol s nevôľou verejnosti. Zmeny už rieši samospráva i polícia.

"Som Bojničan a hanbím sa za to, že môže ktokoľvek využiť takýto kúsok pľacu. Bývam na sídlisku, a to je plné áut. My, čo tu bývame, keď prídeme po nočnej, už nemáme kde zaparkovať. Je to hanba, nemá to význam. Je to len zárobková činnosť," povedal jeden z obyvateľov Bojníc. Jeho názor zdieľali aj ďalší oslovení ľudia, ktorí prišli do nemocnice na vyšetrenie.

Parkovné na odstavných plochách pod nemocnicou začala vyberať spoločnosť Kontrakty, s.r.o., so sídlom v Bojniciach, ktorá zatiaľ stanovila sumu vo výške dvoch eur za celodenné parkovanie bez ohľadu na dobu zdržania sa. "Na týchto odstavných plochách sme sa rozhodli vyberať parkovné kvôli tomu, aby sme čo najefektívnejšie využili pozemky, ktoré máme v súčasnosti vo svojom portfóliu. Je v súčasnosti len prirodzené, že každý človek sa snaží so svojím majetkom nejakým spôsobom obchodovať a čo najlepšie ho zúročiť. Naša spoločnosť vznikla, aby generovala zisk," povedal konateľ spoločnosti Jozef Púchy.

Spoplatniť parkovanie pod nemocnicou sa rozhodol Púchy po 25 rokoch, ako vysvetlil, v 60. rokoch jeho rodine štát vyvlastnil pozemky od zákruty na Kanianku až do vnútra areálu nemocnice. Po revolúcii podal reštitúciu a pozemky previedli do majetku mesta, ktoré ich už nemuselo vydať. "Pozemky, ktoré boli vyvlastnené, obec odpredala a zostala polovica tohto parkoviska, tak som sa ju snažil nejakým spôsobom využiť. Vtedy mi však bolo povedané, že jednoducho mi na moje zámery nevydajú stavebné povolenie a nepovolia žiadny iný zámer, takže jediné, čo sa tu dalo urobiť, bolo spoplatnenie parkovania," poznamenal.

"Mesto Bojnice nedáva povolenie na zriadenie prevádzky, je dôležité zdôrazniť, že berie na vedomie iba prevádzkový čas. Vzhľadom na to, že to nie je mestský pozemok, tak nemôže zabrániť podnikateľovi, aby vykonával podnikateľskú činnosť na svojom pozemku. Mesto Bojnice však s týmto krokom nesúhlasí a nestotožňuje sa s ním," ozrejmil prednosta Mestského úradu v Bojniciach Daniel Palacka. Doplnil, že mesto vlastní časť pozemku pod nemocnicou, ktorú si dalo zamerať a následne ju vyznačí.

Samospráva, ako ďalej avizoval Palacka, vykoná v rámci preneseného výkonu štátnej správy štátny stavebný dohľad, ktorý sa uskutoční 25. februára.

Zriadením parkovania na odstavných plochách sa zaoberá aj polícia. Ako informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová, okresný dopravný inšpektorát neeviduje doposiaľ žiadosť o vyjadrenie sa k projektovej dokumentácii, ktorá by riešila spôsob organizácie parkovania na Nemocničnej ulici v Bojniciach. "Zistené skutočnosti ohľadne svojvoľného umiestnenia dopravného značenia budú oznámené príslušnému cestnému správnemu orgánu, ktorý je vecne príslušný riešiť priestupok," doplnila.

"Ku vydaniu konaní nikto od nás nechcel nejaký inžiniering na tejto lokalite. My, samozrejme, ak bude treba, tak sme ho ochotní doložiť. Keď vám vydávajú nejaké povolenia na prevádzku, na živnosť, nikto od nás nevyžadoval, aby sme tu spravili inžinierske riešenie tejto lokality a ono tu ani nebolo 25 rokov. Keď tu je treba spraviť nejaký inžiniering, prečo tu už nebol dávno?" reagoval Púchy na chýbajúcu projektovú dokumentáciu.