Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Pod Chopkom vysadili 700 sadeníc stromov a kosodreviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Na podujatí Zelený Chopok sa už deviatykrát stretli dobrovoľníci z celého Slovenska.

Demänovská Dolina 28. mája (TASR) – Borovice, smrekovce, smreky i kosodrevinu vysadili v piatok v lokalite Zadná voda v Demänovskej Doline. Na podujatí Zelený Chopok sa už deviatykrát stretli dobrovoľníci z celého Slovenska. Okrem výsadby sa pustili aj do rekultivácie prostredia a zberu odpadkov na zjazdovkách a v okolí turistických chodníkov z južnej i severnej strany Chopka. TASR o tom informoval Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts.

"V lokalite Zadná voda sa nám v piatok podarilo vysadiť takmer 700 sadeníc stromov a kosodreviny. Venovali sme sa aj presádzaniu väčších stromov, ktoré stáli pôvodne na mieste súčasných jazierok a ktorým sme sa takýmto spôsobom rozhodli nájsť nové miesto," uviedol manažér tamojšieho horského strediska Jiří Trumpeš.

Takmer 2500 stromov vysadil v lokalite Zadná voda v predstihu aj Urbár Ploštín. Účastníci podujatia sa pod odborným dohľadom pracovníkov strediska venovali tiež preventívnym protieróznym úpravám - siali trávu a zároveň pokrývali plochy senom tak, aby vytvorili čo najlepšie podmienky pre jej rast.

"Pri zbieraní odpadu prešla časť dobrovoľníkov na juhu úsek od Krupovej na Kosodrevinu. Na severe sa vytvorilo viacero skupiniek, ktoré vyčistili úsek od Bielej púte na Priehybu, okolie Vrbického plesa, potoka Otupnianka a ďalších menších vodných tokov. Celkovo sa počas akcie Zelený Chopok podarilo vyzbierať viac ako 50 vriec s odpadom," priblížil Galajda. Podľa jeho slov dominovali plechovky, fľaše, zabudnuté alebo stratené časti zimnej výbavy aj stavebný odpad.