Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Pod starým cintorínom v Starej Ľubovni vznikla zelená oddychová zóna

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj napriek tomu, že tam v posledných rokoch boli umiestnené rôzne prvky mobiliáru a detských ihrísk, či nedávno vytvorené street workoutové ihrisko, nedošlo k revitalizácii zelene.

Stará Ľubovňa 20. novembra (TASR) – Ešte pred príchodom zimy sa v Starej Ľubovni podarilo dokončiť projekt Zelenej oddychovej zóny (ZOZ) Popradka. Ten sa úspešne zrealizoval v lokalite pod starým cintorínom, kde nájdu miestni i návštevníci regiónu ďalší priestor na relaxáciu i aktívny život.

„V tejto uponáhľanej dobe je potrebné dbať na to, aby si Ľubovňania mali kde zašportovať, oddýchnuť od všetkých povinností, nadýchať sa čerstvého vzduchu a vychutnať si aspoň sčasti krásu okolitej prírody,“ zdôvodnil prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár s tým, že lokalita pod starým cintorínom pozdĺž cesty pri rieke Poprad je z pohľadu mesta vhodným prostredím na vytvorenie oddychovej zóny, o čom svedčia aj jeho viaceré aktivity dlhodobo zamerané týmto smerom.

Aj napriek tomu, že tam v posledných rokoch boli umiestnené rôzne prvky mobiliáru a detských ihrísk, či nedávno vytvorené street workoutové ihrisko, nedošlo k revitalizácii zelene. „Zeleň v tejto časti mesta bolo zanedbaná a divá, v prípade daždivého počasia sa tu tvorilo blato, dochádzalo k vyšliapaniu a zabahneniu, čo následne znemožňovalo jej aktívne využívanie. To sa stalo hlavným dôvodom, prečo sa radnica rozhodla vypracovať projekt zameraný na získanie finančnej podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne, s cieľom kompletne revitalizovať zeleň a vytvoriť jednotlivé zelené zákutia, prirodzene členené pre seniorov, rodiny s deťmi a mládež,“ konštatovala koordinátorka projektu Eulalia Štefanová.

Za takmer 3000 eur sa tak vykonali viaceré revitalizačné opatrenia, pričom projekt bol realizovaný v spolupráci so spoločnosťou Ekos, verejnoprospešnými službami v Starej Ľubovni, ktorí následne prevezmú starostlivosť o túto lokalitu. Aktívne sa však do celého procesu vytvorenia ZOZ podľa Solára zapájali aj rôzni dobrovoľníci z radov študentov, nezamestnaných či samotní obyvatelia.

„Ide o spojenie odborného riešenia i zachovanie divého rázu tak, aby priestor ostal prirodzene zelený, s pôvodnými stromami, krami a trávnikom, no zároveň bol upravený a zverený do starostlivosti odborníkom. Dažďová voda zachytávaná do jazierka s vodnou vegetáciou, v budúcnosti dúfajme i vodnými živočíchmi, vytvorí prirodzené prostredie, do ktorého budú môcť nahliadnuť z dreveného mostíka a formovaného brehu nielen deti, ale aj dospelí,“ priblížila Štefanová. Osadením bezbariérového sedenia pre seniorov, ďalších nových lavičiek i vytvorením okrasných girlánd, dostáva podľa nej toto miesto iný charakter i čaro.

„Vybudovaním ZOZ Popradka došlo k vytvoreniu podmienok na efektívnejšie využitie lokality pod starým cintorínom. Zároveň sa vybudovalo príjemné prostredie prepájajúce obytnú časť mesta s cyklistickým chodníkom pozdĺž rieky Poprad. Ten je realizovaný v rámci projektu historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier a jeho oficiálne otvorenie sa uskutoční na jar v roku 2018,“ uzatvára Solár.