Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Veterná smršť v Podhájskej spôsobila škody za státisíce eur

Termálne kúpalisko Podhájska. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa meteorológov zasiahla oblasť veterná smršť známa ako downburst. Vzniká zo silného zostupného prúdu búrky alebo búrkového systému. Nárazy vetra tam mohli dosahovať až 150 kilometrov za hodinu.

Podhájska 31. augusta (TASR) - Víchrica, ktorá sa 29. augusta prehnala obcou Podhájska v Novozámockom okrese, spôsobila škody za státisíce eur. Ako informovala jedna z komerčných poisťovní, ľudia z obce i okolia ešte stále nahlasujú škody.

Podľa meteorológov zasiahla oblasť veterná smršť známa ako downburst. Vzniká zo silného zostupného prúdu búrky alebo búrkového systému. Nárazy vetra tam mohli dosahovať až 150 kilometrov za hodinu. Víchrica ničila majetok aj autá, strhla a poškodila najmä strechy domov a garáží, oplotenia, silný dážď zaplavil sklady a pivnice. Poškodené boli i satelitné paraboly či balkónové striešky. "V Podhájskej a jej okolí evidujeme 125 hlásení škôd takmer za pol milióna eur," uviedla v tlačovej správe poisťovňa Uniqa.

Ako doplnila, škody na domoch, bytoch a zariadení domácností následkom búrky či víchrice sa budú hradiť z poistenia nehnuteľnosti a domácností. "Evidujeme aj hlásenia, ktoré sa týkali poškodenia motorových vozidiel. Škody spôsobili najmä polámané konáre a vyvrátené stromy, ktoré spadli na autá. Poškodené autá budú hradené z havarijného poistenia, ktoré kryje aj škody spôsobené živelnou pohromou," pripomenula poisťovňa.