Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Podkoničanom odporučili nevychádzať von, lietajú tam škridle i konáre

Jeden z domov, na ktorom vietor strhol prakticky celú strechu. Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa predpovede meteorológov obec čakajú ešte tri – štyri hodiny silného vetra.

Podkonice 15. marca (TASR) – Mimoriadnu situáciu vyhlásili dnes o 11.00 h pre veľmi silný vietor v Podkoniciach neďaleko Banskej Bystrice.

V obci sú hasiči aj vozidlo hasičskej a záchrannej služby. Obyvatelia boli upozornení, aby nevychádzali z domov, pokiaľ to nie je nevyhnutné. "Pretože naozaj v povetrí lietajú škridle, kusy plechu, striech, konárov, vyvaľuje nám stromy, operatívne sme museli niektoré odpiľovať, aby nepadli na drôty elektrického vedenia," uviedol pre TASR starosta obce Michal Kukučka.

Veliteľ zásahu Roman Čunderlík uviedol, že posádka na vozidle land rover s tromi hasičmi prišla doobeda a hasiči v obci zabezpečili telefónne stĺpy.

Galéria: Vyčíňanie víchrice v Podkoniciach





"Už je na ceste aj naše sanitné vozidlo hasičskej a záchrannej služby, tiež prídu traja príslušníci, ktorí budú zabezpečovať dedinu v prípade nejakej udalosti, zranenia. Pri tomto vetre sa nedá predpokladať, čo sa môže stať pri záchranných prácach, ktoré si ľudia svojpomocne robia na svojich príbytkoch a snažia sa zachraňovať svoje strechy," uviedol krátko po 12.00 h pre TASR Čunderlík. Sanitné vozidlo ostane v obci do odvolania mimoriadnej situácie.

Jeden z poškodených domov, ktorým vietor strhol celú strechu.
Foto: TASR/Dušan Hein


Situácia bola podľa Kukučku kritická už pred vyhlásením mimoriadnej situácie, ale celá obec bola bez elektrickej energie, takže až o 11.00 h sa podarilo spojiť s obvodným úradom.



"V obci máme značné škody, všetky staršie strechy sú poškodené, máme tri rodinné domy, ktoré sú úplne bez strechy, zobralo nám strechu na futbalovom ihrisku zo šatní, takisto škridle z telocvične," pokračoval starosta. Len ťažko si trúfa odhadnúť finančné škody na obecnom majetku, nakoľko podľa predpovede meteorológov obec čakajú ešte tri – štyri hodiny silného vetra. "Bol som v dedine, takže vidím, že prakticky každú hodinu sa tá situácia zhoršuje," dodal Kukučka.