Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Podkrovie budovy Face clubu v Spišskej Belej zrekonštruujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Miestna samospráva získala dotáciu vo výške 15.000 eur zo štátneho rozpočtu na podporu prevencie kriminality na základe vypracovaného projektu. Mesto tak rozšíri podkrovné priestory.

Spišská Belá 12. decembra (TASR) – Budova v Spišskej Belej, kde v súčasnosti sídli Face club, prejde ďalšou rekonštrukciou. Miestna samospráva totiž získala dotáciu vo výške 15.000 eur zo štátneho rozpočtu na podporu prevencie kriminality na základe vypracovaného projektu. Mesto tak rozšíri podkrovné priestory v budove na Betzvalovej ulici. Spomínaný klub tam potrebuje pre svoju činnosť väčšiu prednáškovú miestnosť, kanceláriu pre dobrovoľníkov, pre sociálnu poradenskú činnosť a tiež skladové priestory. Informoval o tom primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

„Aj v tomto roku sme sa zapojili do výzvy Ministerstva vnútra SR na poskytnutie dotácie na podporu prevencie kriminality podaním vlastného projektu. V rámci tejto výzvy sa nepodala žiadosť na ďalšie rozšírenie mestského kamerového systému, hoci s ňou bolo mesto každoročne úspešné za ostatné štyri roky,“ objasnil Bieľak s tým, že takto ostal priestor na rozšírenie priestorov Face clubu, teda nízkoprahového denného centra pre rodiny s deťmi.

V rámci stavebnej úpravy podkrovných priestorov sa má preinvestovať celkom 20.000 eur, z toho mesto prispeje zo svojho rozpočtu štvrtinou. Tieto financie sa použijú na výmenu okien, na nový strop a podlahu, nové priečky a inžinierske siete. „Uvedené stavebné práce sa budú v prvej etape realizovať v prvom polroku 2018,“ doplnil primátor s tým, že uvedené financie nebudú postačovať na všetky stavebné práce v podkroví. Preto sa jeho úprava rozdelí na určité etapy v závislosti od množstva ďalších financií, ktoré sa mesto bude snažiť získať.

"V tomto roku sme v rozpočte mesta vyčlenili takmer 27.000 eur na novú strechu tejto budovy. Tá sa už zrealizovala v priebehu novembra a to tak, aby sa mohli následne v ďalšej etape upraviť uvedené podkrovné priestory,“ objasnil Bieľak. Rekonštrukcia strechy už bola podľa neho nevyhnutná vzhľadom na havarijný technický stav strešnej krytiny, a zároveň na potrebu znižovania energetickej náročnosti tejto budovy. Vymenila sa preto plechová strešná krytina, niektoré časti krovu a zateplila sa celá strecha zvnútra. Okrem toho sa mesto bude snažiť čo najskôr získať potrebné financie aj na komplexnú obnovu vonkajšej fasády tohto meštianskeho domu. Ten asi po 20 rokoch určite zmení svoju výraznú modrú farbu za inú, určenú pamiatkovým úradom.