Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Podkrovie ratkovského kostola odľahčili od trusu netopierov

Čistenie podkrovia od netopierieho trusu Foto: TASR/Ján Siman

Trus netopierov nezostáva bez použitia. Je to výborné hnojivo, ktoré je označované ako guano.

Ratková 13. marca (TASR) - Takmer jeden a pol tony trusu netopierov vyniesli pracovníci Národného parku Muránska planina z podkrovia evanjelického kostola v Ratkovej v okrese Revúca. Ako pre TASR povedal zoológ Jerguš Tesák, dnes čistiace práce ukončili. Chceli to stihnúť skôr, ako sa lietajúce cicavce vrátia zo svojich jaskynných zimovísk.

Netopier obyčajný patrí medzi najväčšie netopiere žijúce na Slovensku. V lete sa celé kolónie sťahujú na miesta, kde majú dostatok hmyzej potravy. V podkroviach opustených domov či kostoloch však po sebe nechávajú hromady trusu. "So správcami kostola máme veľmi dobrú spoluprácu. Sami si uvedomujú, koľko nepríjemného a bodavého hmyzu dokážu netopiere zlikvidovať. Najnovšie štúdie ukazujú, že netopiere zlikvidujú viac komárov ako napríklad lastovičky. Ich trus však môže byť pre samotnú stavbu časom nebezpečný. Hovoríme tu miestami o tonách záťaže. Navyše, ak sa hromadí príliš dlho, zápach je potom cítiť aj v ľuďmi využívaných miestach. Stačí sa však dohodnúť a podľa potreby kostol vyčistiť," povedal Tesák.

Netopiere nedokážu prezimovať v podkroví kostola. Ukladajú sa na zimný spánok, pri ktorom potrebujú stálu teplotu. V opačnom prípade by zamrzli. V zime preto obývajú predovšetkým jaskyne a opustené banské štôlne. "Trus netopierov nezostáva bez využitia. Je to výborné hnojivo, ktoré poznáme skôr z dovozu a označované ako guano. To však býva tak netopierie, ako aj vtáčie. Nám zatiaľ legislatíva nedovoľuje predávať ho. Väčšinou si ho odnesú záhradkári, ale používajú ho na svoje riziko. Ročne by sa z kostolov dali pozbierať desiatky ton guana, avšak nemáme peniaze na jeho rozbor. Ten je potrebný, aby štátne orgány určili spôsob úpravy hnojiva a dovolili jeho predaj," vysvetlil strážca Muránskej planiny Peter Bryndza.

Tu bude player