Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Podtatranské múzeum v Poprade zreštaurovalo ďalšie tri výtvarné diela

Na snímke budova Podtatranského múzea v Poprade 3. júna 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Kresby pochádzajú zo starých zbierok, v minulosti neboli ošetrené ani reštaurované a tak vykazovali mechanické i biologické poškodenia, úbytky hmoty, rôzne fľaky a zatečenia.


Poprad 25. augusta (TASR) - Podtatranské múzeum v Poprade zreštaurovalo ďalšie vizuálne diela zo svojich zbierok. Vďaka dotácie z Fondu na podporu umenia ošetrili tri výtvarné diela. Informoval o tom kurátor fondu umenia múzea Marek Ružinský s tým, že ich zámerom je postupné reštaurovanie častí zbierok, ktoré sú súčasťou stálych expozícií v Poprade alebo pobočky v Spišskej Sobote a sú v nevyhovujúcom technickom stave.

"Zameriavame sa tiež na diela, ktoré neboli doposiaľ prezentované a vyžadujú odborný zásah na to, aby mohli byť následne vystavené pre verejnosť. V rámci tohto projektu boli ošetrené tri kresby, ktoré sú súčasťou expozície v Poprade. Ide o kresbu uhľom od Jána Hálu - Tatranský pastier z roku 1927 a dve diela od Viliama Forbergera – panoramatická kresba Vysokých Tatier - Vysoké a Belianske Tatry od Popradu, lavírovaná kresba tušom a grafitom z roku 1884 a Znak Uhorského Karpatského spolku, kresba uhľom z 19. storočia," konkretizoval Ružinský.

Kresby pochádzajú zo starých zbierok, v minulosti neboli ošetrené ani reštaurované a tak vykazovali mechanické i biologické poškodenia, úbytky hmoty, rôzne fľaky a zatečenia. "Na dielach boli tiež nánosy depozitného prachu a iné znečistenia, ktoré znehodnocovali nielen kresbu, estetiku, ale i samotnú hodnotu diel. Prieskumom sa preukázala postupujúca degradácia podkladového materiálu, tiež nevhodné sekundárne zásahy," ozrejmil kurátor.

Vzhľadom na predchádzajúci stav predmetov bola ich prezentácia výrazne problematická. Cieľom projektu bolo teda prinavrátiť im pôvodnú podobu, zastaviť tak proces degradácie, tým i deštrukcie diel, rovnako aj potreba zabezpečiť ich adekvátnu prezentáciu. "Predmety vyžadovali komplexný reštaurátorský zásah. Diela budú opäť zaradené do expozície v rámci interdisciplinárnej prezentácie histórie tatranského a podtatranského regiónu," dodal Ružinský.