Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Do podujatia Piknik&Bike sa zapoja aj cyklisti s telesným hendikepom

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podujatie už od roku 2012 pomáha propagovať cykloturizmus, cyklotrasy kraja a poskytuje možnosti aktívneho oddychu pre celé rodiny.

Bratislava 30. júla (TASR) – Cyklotrasy Bratislavského kraja budú v druhú augustovú sobotu plné cyklistov, ktorí sú presvedčení, že ani telesný hendikep nemusí znamenať stratu optimizmu. Presvedčiť o tom chce už tradičné podujatie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Piknik&Bike, ktoré sa otvára aj pre cyklistov s telesným postihnutím.


CYKLOAKCIA PRVYKRAT BEZ BARIER by terazmedia

Predseda BSK Pavol Frešo pripomenul, že podujatie Piknik&Bike už od roku 2012 pomáha propagovať cykloturizmus, cyklotrasy kraja a poskytuje možnosti aktívneho oddychu pre celé rodiny. "Chceme, aby aj hendikepovaní cyklisti mohli zažiť toto podujatie a užiť si takúto trasu," uviedol Frešo v súvislosti so 48-kilometrovou cyklojazdou pod názvom Piknik&Bike bez bariér. Tá odštartuje v sobotu 8. augusta o 10.00 h v centre Stupavy. Cieľ je v areáli Divoká voda v Čunove. Podľa Freša by cyklojazda mala upozorniť aj na to, že nie všetky úseky cyklotrás na území hlavného mesta sú bezbariérové a bolo by potrebné odstrániť obmedzenia pre cyklistov s postihnutím.

Podujatie organizuje Bratislavský samosprávny kraj s občianskym združením (OZ) Parasport24, ktoré už osem rokov spoločne so slovenskými televíziami pripravuje charitatívne cyklistické podujatia a pomáha hendikepovaným ľuďom. "Toto je prvá akcia, v ktorej sa spájame s Bratislavským krajom a som presvedčený, že aj tentoraz pomôžeme ľuďom, ktorým život sťažilo postihnutie," uviedol predseda OZ Miroslav Buľovský. Avizoval, že počas vyvrcholenia podujatia príde k prekvapeniu, ktoré prinesie ďalšiu pomoc hendikepovaným ľuďom.

Priamo na trati podporia hendikepovaných cyklistov aj známe osobnosti. "Toto spojenie sa mi veľmi páči, hendikepovaní ľudia mi dávajú silu a pokoru, veľa sa od nich učím. Som rada, že aj takýmto spôsobom im umožníme sa integrovať a prestaneme vnímať rozdiely, keďže budeme všetci v jednom pelotóne," povedala jedna z ambasádoriek podujatia, herečka Zuzana Vačková.

Na trati budú aj zastávky na občerstvenie, a to pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi a pri soche generála M. R. Štefánika na nábreží Dunaja. K cyklojazde sa možno pridať na ktoromkoľvek úseku trate. V cieli bude pre účastníkov a návštevníkov podujatia pripravený kultúrny program, vystúpi napríklad skupina The Backwards.