Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Podujatie Te prindžaras amen predstavilo tradičnú kultúru Rómov

Pod názvom Te prindžaras amen – Spoznajme sa sa v Slovenskom národnom múzeu (SNM) Múzeu slovenskej dediny v Martine uskutočnil už desiaty ročník podujatia venovaného priblíženiu rôznych podôb kultúry Rómov. Predstavili sa na ňom rómske súbory, nechýbali ukážky tradičných jedál a remeselníkov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podujatie Te prindžaras amen – Spoznajme pripravili organizátori s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2011 a s finančnou podporou mesta Martin.

Martin 12. augusta (TASR) – Tradičnú kultúru Rómov, ich kuchyňu, remeslá, spôsob bývania a históriu dnes v Slovenskom národnom múzeu (SNM) – Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavilo podujatie Te prindžaras amen – Spoznajme sa.

Desiaty ročník prezentoval podľa kurátorky SNM – Múzea kultúry Rómov na Slovensku Adriany Danekovej aktivity členov rómskej komunity, ktorí žijú na Slovensku. "Každý rok prichádzajú vystupovať nielen členovia rôznych rómskych neprofesionálnych súborov, či už tanečných, hudobných a divadelných, ale aj rómski výtvarníci, remeselníci či spisovatelia. Aj dnes sme tu mali Alenu Pustajovú z Čierneho Balogu, ktorá píše úžasné veci. Ale ona nie je jediná na Slovensku, takýchto ľudí je veľa," skonštatovala Daneková.

Rôznorodý obraz rómskych tradícií doplnili ukážky tvorby neprofesionálnych rómskych výtvarníkov z Plešivca, združených v Rómskom občianskom združení Vo farebnom svete.

Pod názvom Te prindžaras amen – Spoznajme sa sa v Slovenskom národnom múzeu (SNM) Múzeu slovenskej dediny v Martine uskutočnil už desiaty ročník podujatia venovaného priblíženiu rôznych podôb kultúry Rómov. Predstavili sa na ňom rómske súbory, nechýbali ukážky tradičných jedál a remeselníkov.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
"Návštevníkov zaujali aj ukážky rómskych remesiel a činností, pričom výrobu tehál zo surovej hliny si aj vyskúšali. Program ich zasvätil tiež do tajomstiev tradičnej rómskej kuchyne a prípravy vybraných kulinárskych špecialít, do zberu liečivých rastlín a prípravy liečivých nápojov. Tí, ktorých rómsky spev a tanec oslovil, si mohli jeho čaro vyskúšať osobne," povedala Daneková.

Pripomenula, že už prvý ročník sa konal v areáli Múzea slovenskej dediny. „Osvedčil sa nám ako vhodný priestor na toto podujatie. Snažíme sa každý rok prezentovať čo najväčší počet rómskych súborov alebo subjektov a každý rok pozvať iné. A udržať vysokú úroveň aj u neprofesionálnych súborov, čo sa odráža v návštevnosti. Prichádza čoraz viac ľudí a dúfame, že aj úroveň sa bude zvyšovať,“ uviedla Daneková.

Podujatie Te prindžaras amen – Spoznajme pripravili organizátori s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2011 a s finančnou podporou mesta Martin.