Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V prípade streľby na rodinný dom Rómov polícia vylúčila rasový motív

Na snímke jedna zo zbraní. Banská Bystrica, 12. októbra 2017. Foto: FOTO TASR - KR PZ v Banskej Bystrici

Obvinení Martin a Stanislav skutok spáchali v nedeľu 8.októbra pod vplyvom alkoholu. Strieľali z motorového vozidla Škoda Forman. V tomto dome sa v čase streľby bolo sedem osôb.

Banská Bystrica 12. októbra (TASR) - V prípade nedeľňajšej (8.10.) streľby na rodinný dom v Pohronskej Polhore v okrese Brezno, v ktorom býva rómska rodina, polícia v tomto štádiu vyšetrovania vylúčila rasový motív. V súvislosti so streľbou obvinila polícia dvoch mužov, motív ich konania je predmetom vyšetrovania.

Ako informovala Mária Faltániová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, vyšetrovateľ v Brezne obvinil zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu výtržníctva 24-ročného Martina a zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami obvinil 27-ročného Stanislava (obidvaja bytom Michalová).
Na snímke motorové vozidlo Škoda Forman, ktoré riadil pod vplyvom alkoholu Stanislav a z ktorého Martin ako spolujazdec vystrelil piatimi nábojmi smerom na rodinný dom na ulici Varguľa v obci Pohronská Polhora. Banská Bystrica, 12. októbra 2017.
Foto: FOTO TASR - KR PZ v Banskej Bystrici

"V presne nezistenom čase si Martin neoprávnene zadovážil dlhú guľovú zbraň, ktorú si následne odložil v garáži u Stanislava s jeho súhlasom. Ten ju neoprávnene prechovával do nedele večer, keď ju odovzdal Martinovi," priblížila Faltániová.

V nedeľu večer z motorového vozidla Škoda Forman, ktoré v tom čase riadil pod vplyvom alkoholu Stanislav, Martin ako spolujazdec vystrelil piatimi nábojmi smerom na rodinný dom na ulici Varguľa v obci Pohronská Polhora. V tomto dome sa v čase streľby nachádzalo sedem osôb. Štyri strely zasiahli prednú stenu domu a jedna strela prenikla cez sklenenú výplň okna do vnútorných priestorov domu. Polícia na mieste zaistila viacero balistických a biologických stôp, ktoré boli zaslané na expertízne skúmanie. "Pri domových prehliadkach, ktoré boli vykonané v rodinných domoch obvinených, policajti našli a zaistili tri dlhé guľové zbrane s puškohľadom, pištoľ a približne 500 nábojov rôzneho kalibru," podotkla Faltániová s tým, že podľa výsledkov predbežnej expertízy sú všetky streľbyschopné.

Zbrane a strelivo mali podľa Faltániovej obvinení v nelegálnej držbe. Obvinení skutok spáchali pod vplyvom alkoholu, po ich zadržaní im bola pri dychovej skúške nameraná hodnota viac ako promile alkoholu.

Obvinený Martin bol v minulosti jedenkrát súdne trestaný a obvinený Stanislav bol šesťkrát súdne trestaný za násilnú a majetkovú trestnú činnosť aj za alkohol za volantom.

"Vyšetrovateľ obvinených umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby. Sudca okresného súdu návrh akceptoval a obidvoch obvinených vzal do väzby. Za tieto skutky hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Nie je vylúčené, že v rámci ďalšieho dokazovania tejto trestnej činnosti bude obvineným rozšírené obvinenie aj o ďalšie trestné činy," dodala hovorkyňa.