Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Pojednávanie s Ľubošom K. v kauze vydierania odročili na neurčito

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Obžaloba navrhuje vymerať Ľubošovi K. za vydieranie 20-ročný nepodmienečný trest.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Pojednávanie s Ľubošom K. v kauze vydierania odročil Okresný súd Bratislava I na neurčito. Ľuboš K. bol už skôr právoplatne odsúdený na 14 rokov za falšovanie zmeniek. Vydieranie má mať úzky súvis práve s týmto skutkom. Dlhodobo sa zdržiava v zahraničí, čím sa vyhýba trestu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský privítal, že okresný súd začal konať v obžalobe, ktorá bola podaná ešte v roku 2016. "Skutok sa týka vydierania, má úzky súvis s predchádzajúcim odsúdením menovaného za falšovanie zmeniek. De facto ide o zmenky voči tomu istému subjektu, kde sa najskôr pokúsil fyzickým útokom vydierať poškodeného, aby podpísal tieto zmenky v hodnote 2,4 milióna eur. Keď nebol úspešný, došlo k sfalšovaniu, za čo bol menovaný právoplatne odsúdený," spresnil pre TASR prokurátor.

Obžaloba navrhuje vymerať Ľubošovi K. za vydieranie 20-ročný nepodmienečný trest. Spoluobžalované sú aj ďalšie dve osoby. Keďže sú stíhané za prečiny, kde je krátka premlčacia doba, súd ich vylúčil na samostatné konanie. "Čo sa týka obžalovaného Ľuboša K., tam sme navrhovali, aby súd konal ako proti ušlému. Uvidíme, aký bude ďalší postup," dodal Čeľovský.

Ľuboš K. bol za falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur právoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom v Pezinku na 14-ročný trest odňatia slobody, ako aj na peňažný trest vo výške 100.000 eur. Tento rozsudok neskôr potvrdil aj senát Najvyššieho súdu SR. Vzhľadom na to, že Ľuboš K. sumu nezaplatil, ho ŠTS dodatočne odsúdil v roku 2018 na ďalšie štyri roky. Okrem toho dlhodobo tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose syna niekdajšieho prezidenta SR Michala Kováča, ako aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS.