Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Polaček sa bráni voči obvineniam znaleckým posudkom aj detektorom lži

Na archívnej snímke Jaroslav Polaček. Foto: TASR František Iván

Polaček, ktorý je nezávislý mestský a krajský poslanec, oznámil kandidatúru na primátora Košíc v máji s podporou viacerých politických opozičných strán a košických aktivistov.

Košice 6. septembra (TASR) – Kandidát na primátora Košíc Jaroslav Polaček vo štvrtok odmietol obvinenie zo sexuálneho zneužívania svojho syna, ktoré považuje za snahu o účelovú diskreditáciu jeho osoby. Novinárom ako dôkaz svojej neviny ukázal znalecký posudok z policajného vyšetrovania, ako aj výsledok testu z detektoru lži, ktorý tento týždeň podstúpil.

Podľa posudku súdnej znalkyne, ktorá vyšetrila jeho štvorročného syna, "z psychologického hľadiska sa na maloletom neprejavujú žiadne stopy alebo následky po fyzickom, psychickom či sexuálnom násilí". Znalkyňa potvrdila, že u dieťaťa ide o normálny vývin a jeho ďalšie skúmanie iným odborníkom nie je potrebné.

Trestné oznámenie podala na Polačeka jeho manželka, s ktorou je v rozvodovom konaní, a ktorá mu podľa neho bráni napriek súdnym rozhodnutiam v jeho prospech, aby sa so synom stretával. V kauze začal policajný vyšetrovateľ 15. mája 2018 trestné stíhanie vo veci zločinu sexuálneho zneužívania. Podľa prokuratúry po vykonanom vyšetrovaní 22. augusta 2018 vyšetrovateľ predložil prokurátorovi uznesenie o zastavení trestného stíhania s tým, že sa nestal skutok, pre ktorý je vedené trestné stíhanie. Uznesenie zatiaľ nie je právoplatné a o ďalšom postupe rozhodne dozorujúci prokurátor.

"Dnes som predložil novinárskej obci všetky dôkazy, ktorými disponujem o tom, že som nevinný, že je na mňa vyvíjaný nátlak a isté indivíduá sa ma snažia odstrániť z politickej kampane, z politického sveta a zneužívajú na to moju rodinu a najmä moje maloleté dieťa," povedal Polaček. Novinárom predložil aj výsledok z detektoru lži, podľa ktorého nezneužíval syna a netýral svoju manželku. "Máme informácie, že moja kampaň bude napadnutá aj týmto spôsobom, na detektore som prešiel na všetky otázky," vysvetlil.

Ako zmanipulované, fabulované alebo lživé označil informácie proti jeho osobe na webstránke www.skutocnypolacek.com. Tento web je podľa neho registrovaný v Kanade, pričom server je fyzicky v Rumunsku a meno registrátora falošné. Varoval, že webstránka môže byť nebezpečná a zbierať údaje od tých, ktorí si ju prezerajú.

"Existuje organizovaná skupina ľudí, ktorí sa snažia zabezpečiť moju diskreditáciu a pôsobia pravdepodobne na medzinárodnej úrovni, v Kanade, Rumunsku a vytvárajú o mne obraz človeka, ktorý si nezaslúži podporu obyvateľov," skonštatoval. Potvrdil, že napriek tomu bude kandidovať na primátora a uchádzať sa o dôveru.

Polaček, ktorý je nezávislý mestský a krajský poslanec, oznámil kandidatúru na primátora v máji s podporou viacerých politických opozičných strán a košických aktivistov. V pondelok (3.9.) mu pre kauzu trestného stíhania stiahli podporu hnutia OĽaNO, Sme rodina – Boris Kollár a strana Zmena zdola. V prípade potreby je Polaček pripravený kandidovať aj ako nezávislý s potrebným počtom podpisov na kandidatúre. "K dnešnému dňu mám vyzbieraných viac ako 3000 podpisov, avšak politické strany SaS, KDH a SMK mi v pondelok (3.9.) potvrdili, že môžem kandidovať za primátora s ich podporou," uviedol. O podporu ďalších strán sa ešte chce uchádzať s predložením dôkazov proti medializovaným obvineniam.

Kandidatúru na primátora Košíc ohlásili dosiaľ aj predseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný, nezávislý mestský poslanec Miroslav Špak, starosta mestskej časti Košická Nová Ves Milan Lesňák (nezávislý), súčasný viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD) a podnikateľ a 1. viceprezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Richard Havrilla. V pondelok 10. septembra oznámi svoju kandidatúru aj poslankyňa NR SR Alena Bašistová (nezaradená).