Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Policajti učili žiakov v Pezinku ako sa chrániť pred cudzími

Na prvú hodinu prišli do školskej jedálne piataci, šiestaci a siedmaci. Na otázku preventistky, prečo je dobré nechodiť sám zo školy, vedeli odpoveď takmer všetci.

Pezinok 16. marca (TASR) – O tom, ako sa chrániť cestou zo školy či správať sa na sociálnych sieťach, prišli žiakom na Základnú školu Fándlyho v Pezinku porozprávať policajti z Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave a kriminálnej polície. "Deti sa často nechajú zaujať, keď im cudzia osoba ponúka darček alebo sa im začne zdôverovať s problémom, s ktorým im dieťa môže pomôcť. V zaujatosti zabúdajú na to, čo je nebezpečné," povedala pre TASR preventistka Zuzana Hrabovská. Polícia v poslednom období evidovala situácie, keď sa neznáme osoby pokúšali s deťmi nadviazať kontakt. Rady policajtov žiakom boli preto o to aktuálnejšie.

Na prvú hodinu prišli do školskej jedálne piataci, šiestaci a siedmaci. Na otázku preventistky, prečo je dobré nechodiť sám zo školy, vedeli odpoveď takmer všetci. "Ak by nás niekto prepadol, môžeme sa brániť spolu. Alebo ak sa mi stane úraz, kamarát mi pomôže," odpovedali. Napriek tomu, že nástrahy poznali, mnohí pripustili, že majú na sociálnej sieti Facebook veľa priateľov, ktorých nepoznajú. "Mám 151 priateľov, nepoznám asi 50. Pridal som si ich, lebo čím viac priateľov, tým lepšie," povedal pre TASR chlapec z piateho ročníka. Deti sa tiež policajtom priznali, že mnohé na sociálnej sieti uviedli vyšší vek. "Keby som tam napísal skutočný, tak by ma to nepustilo zaregistrovať sa," uviedol jeden z nich.

Policajti deťom nedávali len rady, ale názorne im predviedli množstvo scén, s ktorými sa môžu na ulici stretnúť. Ako sa zachovať, keď sa im prihovorí cudzí človek, už teraz dobre vedia. "Chytím sa plota, utečiem alebo začnem kričať," zopakovala pre TASR piatačka, postup si dobre pamätala. Nič podobné sa jej však ešte nestalo.

Škola sa takejto prevencii venuje už minimálne päť rokov. Ako pre TASR povedala zástupkyňa riaditeľa Ingrid Laláková, aktivity sú vždy prispôsobené veku žiakov. Od prvého ročníka napríklad škola chlapcov a dievčatá učí, ako sa správať v doprave. "Tento týždeň máme celotýždňovú prevenciu, deti prešli prednáškami o drogovej závislosti, o kontakte s cudzou osobou, sociálnej sieti," vysvetlila s tým, že v priebehu roka je takýchto aktivít približne šesť. "Deťom sa to veľmi páči, lebo je to iná forma výučby," dodala.

Podľa Hrabovskej je veľmi dôležité, aby si rodičia prešli s deťmi cestu do školy, upozornili ich na objekty, ktoré môžu v prípade nebezpečenstva kontaktovať, kde je pošta či lekáreň. "Taktiež aby si deti neskracovali cesty cez málo frekventované uličky," vysvetlila pre TASR. Ak sa im niečo také stane, mali by informovať uniformovaných ľudí, klásť odpor, zvoniť na zvončeky či zapamätať si poznávaciu značku auta.

Polícia počas októbra až decembra minulého roka a januára až marca zorganizovala prednášky a besedy s policajtmi na 13 základných školách v Bratislavskom kraji.