Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Policajti v Trnave trénovali pod dozorom použitie defibrilátora

Na snímke policajti počúvajú počas školenia spojeného s ukážkou využitia AED prístroja na Krajskom riaditeľstve PZ v Trnave v piatok 15. marca 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Školenie je v poradí tretie v rámci Slovenska. Realizuje ho Edukačno-tréningové centrum spoločnosti Agel Merea.

Trnava 15. marca (TASR) - Znalosti a zručnosti pri používaní AED defibrilátora získalo v piatok 130 príslušníkov Policajného zboru (PZ) SR v Trnave. Policajti prvého kontaktu si mohli v praxi vyskúšať záchranu života, uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Mária Linkešová.

"Už ich používame v bežnej praxi. Aktuálne v rámci Trnavského kraja ich máme k dispozícii šesť, v každom okresnom meste sa nachádza jeden," uviedla. Umiestnené sú podľa nej vo vozidlách prvého kontaktu, zaradené sú na obvodné oddelenia. "Doposiaľ sme tento prístroj využili jedenkrát, začiatkom januára pri Skalici pri tragickej dopravnej nehode. Žiaľ, zranenia postihnutej chodkyne boli natoľko devastačné, že pri nehode zomrela," povedala Linkešová. Na školení sa zúčastnili podľa jej slov príslušníci z obvodných oddelení a pohotovostnej motorizovanej jednotky. Tí prichádzajú ako prví na miesta udalostí, ako sú dopravené nehody či iné krízové situácie, kde by bolo možné defibrilátor využiť v praxi.
Na snímke figurína počas školenia spojeného s ukážkou využitia AED prístroja na Krajskom riaditeľstve PZ v Trnave v piatok 15. marca 2024.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Školenie je v poradí tretie v rámci Slovenska. Realizuje ho Edukačno-tréningové centrum spoločnosti Agel Merea. Podľa hovorkyne spoločnosti Agel Evy Peterovej, budú v ďalších školeniach pokračovať. "Obsluha defibrilátora je robená intuitívne, je spojená s hlasovým aj obrazovým sprievodom, takže okrem zaškolených ľudí sú schopní s ním pracovať aj laici pri záchrane zdravia a života," uviedla. Cieľom školenia podľa nej je, aby sa príslušníkom PZ zvýšila istota pri používaní v praxi. Založené bolo nielen na teoretických poznatkoch, ale hlavne na simulovaných situáciách, kde sa dalo vyskúšať používanie pod dozorom lektorky.