Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Policajti vyzvali chodcov a cyklistov, aby používali reflexné prvky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Počas akcie policajti zastavili aj dvoch cyklistov, ktorí boli pod vplyvom alkoholu. Jeden nafúkal 0,90 promile a druhý 2,42 promile alkoholu.

Banská Bystrica 20. októbra (TASR) - Z celkového počtu 1048 dopravných nehôd, ktoré sa za prvých deväť mesiacov tohto roka stali v Banskobystrickom kraji, zavinili nehodu v 30 prípadoch chodci. Desať z nich bolo pod vplyvom alkoholu. Polícia preto v tejto súvislosti upozorňuje na povinnosti chodcov a cyklistov používať reflexné vesty a reflexné prvky.

Prioritne na chodcov bola zameraná aj dopravno-bezpečnostná akcia, ktorú policajti vyhlásili v uplynulých dňoch v okrese Banská Bystrica. Chodcom rozdávali reflexné pásky a opakovane im pripomínali, aké je dôležité používanie reflexných prvkov. Reflexné či farebné oblečenie prispievajú k bezpečnosti na cestách a podľa polície by si aj chodci mali uvedomiť svoju zodpovednosť, ktorú berú na seba, ak reflexné prvky nenosia.

"V prípade, že chodec nebude mať za zníženej viditeľnosti na sebe žiadny reflexný prvok alebo reflexný bezpečnostný odev a bude sa pohybovať po krajnici alebo po okraji vozovky, bude mu nekompromisne uložená bloková pokuta až do výšky 30 eur,"
uviedla Mária Faltániová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici s tým, že za deväť mesiacov tohto roka evidujú v kraji 539 priestupkov, ktorých sa dopustili chodci.

Počas akcie policajti zastavili aj dvoch cyklistov, ktorí boli pod vplyvom alkoholu. Jeden nafúkal 0,90 promile a druhý 2,42 promile alkoholu. "Za deväť mesiacov bol v kraji zistený alkohol u 203 cyklistov, z toho 121 nafúkalo viac ako 1 promile. Cyklisti zavinili na cestách Banskobystrického kraja 30 dopravných nehôd, z toho šiesti boli pod vplyvom alkoholu," dodala Faltániová.