Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Mestská polícia v L. Mikuláši má chránenú dielňu i bez príspevku

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Chránenú dielňu zriadili v auguste 2010 a všetky náklady znáša mesto.

Liptovský Mikuláš 15. januára (TASR) – Liptovskomikulášska mestská polícia (MsP) prevádzkuje prakticky už takmer dva a pol roka chránenú dielňu bez štátneho príspevku.

Šiesti zdravotne ťažko postihnutí operátori sa striedajú pri monitorovaní verejných priestranstiev prostredníctvom mestského kamerového systému.

Chránenú dielňu sme u nás zriadili v auguste 2010. Keďže po prijatí nevyhnutných racionalizačných opatrení a znížení celkového počtu zamestnancov mestského úradu sme nesplnili jednu zo základných podmienok príslušnej zmluvy, museli sme vrátiť vyplatený príspevok za prvé štyri mesiace a na ďalšie obdobie sme ho už preto ani nežiadali,“ vysvetlil náčelník MsP Vladimír Bella.

Chránenú dielňu napriek tomu nezrušili a všetky náklady znáša mesto. „Po dvoch rokoch sme zrušili príslušnú zmluvu, lebo sme predpokladali, že budeme uzatvárať novú, no podmienky platného zákona boli pre nás nevyhovujúce. Týmto našim pracovníkom sme predĺžili zmluvy aspoň na možnú dobu určitú ešte do júna. Uvidíme, čo prinesie novelizácia zákona, ktorá by mala platiť od apríla. Dúfam, že bude môcť pokračovať v tomto všestranne užitočnom projekte,“ skonštatoval Bella.

„Pri obmedzenom počte príslušníkov by sme neboli schopní zabezpečiť kontrolu kamerového systému v takomto rozsahu. S pomocou tímu čoraz fundovanejších operátorov, ktorí sú ozaj úprimne vďační za ponúknutú pracovnú príležitosť, sme sa mohli intenzívnejšie zamerať na monitorovanie rizikových lokalít. Svedčí o tom niekoľkonásobný nárast zistených priestupkov, ale aj ich postupný pokles, lebo to účinne plní i preventívnu funkciu,“ dodal náčelník liptovskomikulášskej MsP.