Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Za nepovolené stavby pri Šulianskom jazere obvinili 28 osôb

Dotknuté pozemky sa nachádzajú vo viacerých chránených územiach, informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. Foto: FB Polícia Slovenskej republiky

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová doplnila, že škoda na životnom prostredí v súčasnosti dosahuje viac ako 51.000 eur.

Dunajská Streda 21. júla (TASR) - Obvinenie voči 28 fyzickým osobám pre úmyselný trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia vzniesol vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Bratislava v súvislosti s neoprávnenými stavbami na brehu Šulianskeho jazera v okrese Dunajská Streda. Dotknuté pozemky sa nachádzajú vo viacerých chránených územiach, informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Ako uviedla, osoby neoprávnene a bez akýchkoľvek povolení postavili rôzne drevené prístrešky, chatky a domčeky v lokalite obcí Bodíky a Vojka nad Dunajom, ktorá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti a Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy, európskej sústavy chránených území Natura 2000 a medzinárodne významného mokraďového územia.

"Takýmto konaním narušili biotopy európskeho významu a pôvodný vzhľad a funkciu chránených území," dodala hovorkyňa. Doplnila, že škoda na životnom prostredí v súčasnosti dosahuje viac ako 51.000 eur. "Ide však len o predbežnú škodu, ktorá sa bude v ďalšom konaní prehodnocovať. Polícia vykonáva mimoriadne rozsiahle vyšetrovanie, naďalej preverujú aj ďalšie podozrenia z protiprávnej činnosti, s možnosťou rozšírenia vznesenia obvinenia aj na ďalšie subjekty," spresnila Bárdyová.

Polícia v danej súvislosti upozorňuje občanov a aj podnikateľskú verejnosť, že akékoľvek zásahy do životného prostredia sú prísne regulované, pretože takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a v prípade ich porušenia sa vystavujú postihu za takéto konanie.