Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Mija, po ktorej pátra polícia, je podľa právnikov s otcom v bezpečí

Mija Foto: TASR/KR PZ BB

Rozhodnutie o predbežnom opatrení Krajského súdu v Banskej Bystrici nebolo otcovi maloletej známe, vysvetlili právnici.

Banská Bystrica 28. júna (TASR) – Osemročné dievčatko Mija Anastázia Kliment, po ktorej od dnešného dňa vyhlásila pátranie banskobystrická polícia, je v poriadku. TASR o tom dnes krátko po zverejnení policajného pátrania informovala advokátska kancelária URBÁNI&Partners, s.r.o.

"Boli sme kontaktovaní starým otcom maloletej Mije s tým, že sa telefonicky spojil so svojím synom Michaelom Pavlom Klimentom a ten uviedol, že sú celá rodina spolu, sú zdraví a sú v poriadku," informovali splnomocnení advokáti otca maloletej v reakcii na dnešné zverejnenie policajného pátrania.

Zdôraznili, že maloletá Mija je občan Juhoafrickej republiky, kde sa narodila aj vyrastala.

"Rozhodnutie o predbežnom opatrení Krajského súdu v Banskej Bystrici nebolo otcovi maloletej známe. Toto rozhodnutie žiadnym spôsobom neobmedzuje výkon jeho rodičovských práv, čo bolo skonštatované aj v predbežnom opatrení. Otec je jediným žijúcim rodičom maloletej a po smrti matky je to práve on, ktorý dôvodne prevzal starostlivosť o maloletú. Od 6. mája 2015 rozsudkom o rozvode, ktorý vydal Krajský súd pre územný celok provincie Východné Kapsko, Juhoafrická republika, je maloletá zverená do osobnej a výlučnej starostlivosti otca," vysvetlili právnici zo spoločnosti URBÁNI&Partners.

Podľa nich napriek týmto skutočnostiam otcovi bolo trvale bránené v uplatňovaní rodičovských práv a množstvo súdnych rozhodnutí Okresného súdu Banská Bystrica a Lučenec v spojení s rozhodnutiami Krajského súdu v Banskej Bystrici skonštatovali, že správanie nebohej matky popieralo zákonné právo otca ako rodiča maloletej.

"Otec maloletej nikdy nekonal proti jej záujmom, nikdy nevystavoval napriek právoplatnému rozsudku o zverení maloletú zbytočnému stresu, avšak po smrti matky je to práve on, ktorý je povinný sa o výchovu svojej dcéry postarať. V plnej miere klient rešpektuje a uznáva právo starých rodičov na styk s maloletou – ich vnučkou, avšak ako otec zastáva názor, že je neprijateľné, aby starí rodičia suplovali rodičovskú výchovu vtedy, keď je tu otec, ktorý miluje svoje dieťa a je plne schopný zabezpečiť starostlivosť o maloletú dcéru,"
dodali právnici.