Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Počet bombových hrozieb na školy prekročil 1300

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia opätovne pripomína, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí doživotný trest.

Bratislava 7. mája (TASR/Teraz.sk) - Polícia doposiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 bombových hrozieb na školy. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Priblížila, že ide o 110 škôl v Bratislavskom kraji, 148 škôl v Trenčianskom kraji a 232 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bobového útoku na 119 školách, v Prešovskom kraji na 176. V Košickom kraji to je 216 škôl, v Banskobystrickom 94 a 228 hrozieb je v Žilinskom kraji.

Opätovne pripomína, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí doživotný trest.

V utorok boli nahlásené hrozby bombových útokov na školách po celom Slovensku.



J. Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách



Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách. Poukázal na to, že školy by mali byť bezpečným miestom pre všetkých žiakov a študentov, ktorí sa v nich učia. Zároveň vyjadril podporu riaditeľom, pedagogickým aj nepedagogickým pracovníkom, ktorí museli tejto situácii čeliť.

"Chcem vyjadriť svoju plnú podporu aj všetkým žiakom, študentom, ich rodinám a celým školským komunitám, ktorí sa dnes ocitli v tejto nepríjemnej situácii. Rozumiem, že tieto udalosti môžu byť veľmi znepokojujúce a potenciálne traumatizujúce nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov," uviedol Mikloško.

Zdôraznil, že spoločnosť nesmie tolerovať správanie, ktoré šíri strach a úzkosť medzi najmladšími. "Školy musia byť miestom, kde sa deti môžu cítiť v bezpečí a môžu sa sústrediť na svoje vzdelávanie," poznamenal. Zároveň v tejto súvislosti ocenil aj prácu polície.

Tiež avizoval prípravu novej formy špecializovanej pomoci, ku ktorej chce prizvať niekoľko participujúcich organizácií a predostrieť ju ako ponuku školám, s cieľom aktívne prispieť k tvorbe bezpečnejšieho prostredia pre deti na Slovensku.

Polícia zatiaľ eviduje celkovo 995 bombových hrozieb na školy



Polícia zatiaľ v utorok eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa," skonštatovali policajti.

Priblížili, že ide o 84 škôl v Bratislavskom kraji, 111 škôl v Trenčianskom kraji a 207 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bombového útoku na 105 školách, v Prešovskom kraji na 125. V Košickom kraji to je 107 škôl, v Banskobystrickom 62 a 194 hrozieb je v Žilinskom kraji.



"Túto koordinovanú operáciu vyšetruje Národná kriminálne agentúra, ktorá začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie," uviedla polícia. Dodala, že na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu e-mailov intenzívne pracuje. Spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi.



"Prijímame všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch a zdraví osôb. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili okrem príslušníkov NAKA aj ďalšie zložky polície," priblížili policajti. Zapojení do toho boli pyrotechnici, psovodi so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev.

Polícia je tiež podľa vlastných slov v kontakte s jednotlivými školami, ktoré jej poskytujú plnú súčinnosť. "Podobné maily boli poslané aj minulý týždeň viac ako 120 školám v Bratislavskom kraji," pripomenula.





"Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi," deklarovali policajti.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti reagoval, že opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a nezodpovednosti. "Orgány ochrany práva budú na takéto protiprávne prejavy nekompromisne reagovať," skonštatoval.

Rezort vnútra: Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom, páchateľom hrozia vysoké tresty


Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom. Páchateľom hrozia vysoké tresty odňatia slobody, prípadne aj doživotie. Polícia žiadny oznam nepodceňuje a venuje mu dostatočnú pozornosť. TASR o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Vzhľadom na opakované anonymné nahlasovanie bômb na školách i pobočkách bánk v posledných dňoch, rezort vnútra i polícia ubezpečujú verejnosť, že každé jedno takéto nahlásenie policajný zbor preveruje tak, aby boli ochránené zdravie i majetok každého občana," priblížilo MV. V prípade vyhrážok bombovými útokmi môže ísť o trestný čin teroristického útoku. Za neho môže byť podľa rezortu uložený trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo trest odňatia slobody na doživotie.

"Naše bezpečnostné zložky pracujú v plnom nasadení tak, aby bol každý jeden prípad preverený a totožnosť anonymného páchateľa odhalená a tento mohol niesť za svoje výhražne konanie trestno-právnu zodpovednosť," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Ministerstvo vnútra SR apeluje na ľudí, že v záujme eliminovania takýchto prípadov, je potrebné zvyšovať vnímavosť verejnosti a okolia voči tomuto fenoménu.

Bomby nahlásili vo všetkých krajoch


Ako prvá o údajnom uložení výbušnín informovala bratislavská krajská polícia. Tá preveruje oznámenia v priestoroch viacerých škôl v okresoch Malacky, Senec a Pezinok.

Bombové hrozby preverovala polícia aj na viacerých školách v okresných mestách Senec či Pezinok v Bratislavskom kraji. Potvrdili to mestské samosprávy.

V Senci sa bombová hrozba týkala dvoch škôl, a to Základnej školy Mlynská a Súkromnej základnej školy.

Na prvej spomínanej škole majú pre stavebné práce na rozširovaní jedálne dva dni riaditeľské voľno. "Kontaktovali sme políciu a len stavební pracovníci museli na istý čas prerušiť práce," uviedla pre TASR hovorkyňa Senca Martina Ostatníková.

V prípade druhej školy nebolo taktiež potrebné vyučovanie prerušovať. Hrozba bola nahlásená o 5.50 h, polícia stihla priestory skontrolovať do začiatku vyučovania. "Škola kontaktovala políciu, ktorá do hodiny prišla, preverila priestory a nič nenašla, preto sa vyučovanie mohlo ráno začať," spresnila Ostatníková.

Adresátom e-mailových hrozieb boli v utorok aj viaceré školy v Pezinku. "Mesto Pezinok považuje takéto konanie za nebezpečné a zvrhlé a dôrazne ho odsudzuje," odkazuje samospráva na sociálnej sieti. Vedenie mesta zároveň poďakovalo vedeniam a zamestnancom škôl za rýchle, profesionálne zvládanie náročnej situácie.

V Malackách sa hrozba týkala troch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a jednej cirkevnej školy. "Tri naše základné školy po skontrolovaní policajtmi obnovili vyučovanie," povedala pre TASR hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. Žiaci cirkevnej školy mali vyučovanie zrušené.

Výhražný e-mail sa nevyhol ani školám v Bratislave, jednou z nich bola ZŠ Dr. Ivana Dérera na Jelenej ulici v Starom Meste. Deti boli podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača presunuté do bezpečia, podľa pokynov si ich vyzdvihujú rodičia. "Žiadna hrozba sa podľa slov polície v budove školy nepotvrdila," napísal na sociálnej sieti Vagač.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba pre TASR na margo bombových hrozieb na školách uviedol, že takéto konanie ostro odsudzuje.

V Prievidzi zrušili vyučovanie


Vyučovanie pre údajnú bombovú hrozbu v utorok zrušili na všetkých základných školách (ZŠ) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, z ktorých si po ne prídu rodičia. Pre TASR to uviedla vedúca kancelárie primátorky mesta Diana Šurkalová Dušeková. Bombovú hrozbu preverujú i na školách v Partizánskom.

Vyučovanie tak zrušili na ZŠ s Materskou školou (MŠ) Malonecpalská, ZŠ s MŠ P. Dobšinského, ZŠ S. Chalupku, ZŠ Rastislavova, ZŠ na Ulici energetikov a ZŠ Mariánska, konkretizovala Šurkalová Dušeková.



Pre dážď deti podľa nej presunuli do náhradných priestorov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti škôl a vyučujúci volajú rodičom, aby si po ne prišli. Keďže polícia mesto informovala, že prehliadka budov potrvá dlhšie, riaditelia vyučovanie na utorok zrušili a udelili žiakom riaditeľské voľno.

Bombovú hrozbu policajti preverujú i na školách v Partizánskom, uviedla pre TASR Martina Skaličanová z mestského úradu. Deti zo škôl evakuovali a vyučovanie prerušili. Rovnaká situácia je i na škole v Klátovej Novej Vsi (okres Partizánske), starostka Iveta Randziaková na sociálnej sieti informovala, že deti zo školy evakuovali a sú v bezpečí.

V Žilinskom kraji preverujú bombu v šiestich okresoch

Oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl sa v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) týka okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Dolný Kubín, Námestovo a Žilina. Na sociálnej sieti o tom informovali zo žilinskej krajskej polície. Zásah pyrotechnikov pre TASR potvrdili aj samosprávy, napríklad v Liptovskom Mikuláši deti v utorok uvoľnili z vyučovania.

"Pyrotechnici už zasahujú na štyroch mestských školách, neznámy páchateľ na nich nahlásil bombu. Zatiaľ ide o Základnú školu (ZŠ) Miloša Janošku, ZŠ s materskou školou (MŠ) Okoličianska, ZŠ Janka Kráľa, ZŠ Márie Rázusovej Martákovej. Deti z týchto škôl evakuovali, sú uvoľnené z vyučovania," priblížila hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková.

V Žiline ráno ohlásili bombu 11 školám. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Ondrášovej išlo o ZŠ Jarná, Martinská, Lichardova, Limbová, Slovenských dobrovoľníkov, Vendelína Javorku, Gaštanová a na ZŠ s MŠ Brodňanská, Školská, Ul. sv. Gorazda, Dolná Trnovská. Žiakov aj personál zo zariadení evakuovali. "Riaditelia zároveň informovali rodičov o prerušení vyučovania a deti v sprievode rodičov poslali domov. Aktuálne je skontrolovaných deväť škôl, v ktorých sa bomba nenašla," uviedla Ondrášová.



Na základe odporúčania polície z dôvodu možnej hrozby v utorok ráno prerušili vyučovanie aj v ZŠ Hradná v Liptovskom Hrádku. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že všetkých, učiteľov a ostatných zamestnancov transportovali do dvoch evakuačných centier. Jedno je vytvorené v tamojšom kultúrnom dome, druhé v Športovom komunitnom centre. Takmer všetky deti sú aktuálne už pri svojej rodine. Vedenie školy i mesta pomáhajú policajtom pri riešení mimoriadnej situácie.

Bombovú hrozbu riešia aj v ZŠ Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne. "Riaditeľka školy ihneď kontaktovala políciu o prijatí takéhoto e-mailu. Aktuálne je celá škola evakuovaná a policajti prehľadávajú jej priestory," uviedol Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.

Pyrotechnici preverovali bombovú hrozbu aj na škole v Ľubeli v okrese Liptovský Mikuláš, informovala obec na sociálnej sieti.

V Trenčíne a Považskej Bystrici evakuovali školy


Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Trenčín aktuálne preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín na viacerých školách v okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková.

Polícia Trenčianskeho kraja kontroluje školy v okrese Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom.

Ako TASR informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová, bombu nahlásili vo všetkých trenčianskych ZŠ s výnimkou ZŠ Novomeského.

"Oznam prišiel mailom, do spamu, riaditelia kontaktovali políciu a ďalej sa riadili ich pokynmi. Deti, učitelia a zamestnanci škôl boli okamžite evakuovaní na školský dvor, školy kontaktovali rodičov, v ktorých sprievode deti postupne odchádzali. Deti rodičov, ktorí nemohli prísť okamžite, boli zatiaľ v opatere učiteľov," doplnila Ságová.



Podľa hovorkyne mesta Považská Bystrica Ivety Pagáč Kováčikovej, z dôvodu bombovej hrozby vyučovanie okamžite prerušili v Základnej škole (ZŠ) Nemocničná, ZŠ Považská Teplá, ZŠ Slovanská, ZŠ SNP, ZŠ Slovenských partizánov a súkromnej ZŠ DSA.

"Na pokyn polície boli žiaci i zamestnanci evakuovaní. Informovaní boli aj rodičia. Bezpečnosť je na prvom mieste, preto budú školy až do preverenia oznámenia uzatvorené," doplnila hovorkyňa.

Vyučovanie sa predčasne skončilo pre 600 stredoškolákov v Nitrianskom kraji


"Zatiaľ bolo vyučovanie ukončené na Gymnáziu Vráble so 109 žiakmi a na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Nitre s 510 žiakmi," potvrdil vedúci odboru školstva, mládeže a športu NSK Štefan Balla.

Podľa vyjadrenia Ballu boli žiaci škôl, v ktorých anonym nahlásil bombu, evakuovaní. Následne škola rozhodla o prerušení vyučovania a žiakov poslala domov. "Pokiaľ celá budova a všetky jej časti neprejdú policajnou prehliadkou a kontrolou, žiaci sa do objektu z dôvodu ich bezpečnosti nemôžu vrátiť," skonštatoval.

Školské vyučovanie sa v utorok predčasne skončilo pre zhruba 7400 detí navštevujúcich základné školy (ZŠ) a materské školy (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Potvrdil to Henrich Varga z nitrianskeho mestského úradu. Dôvodom je údajná bombová hrozba.

Deti boli evakuované mimo objektov škôl. "Rodičom bolo cez EduPage oznámené, že vyučovanie bolo prerušené. Zároveň dostali pokyn, aby si prišli deti vyzdvihnúť. Starší žiaci odišli sami," skonštatoval Varga.



Opatrenia sa dotkli 7127 žiakov zo 14 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a 285 detí umiestnených v dvoch materských školách na Topoľovej a Beethovenovej, pre ktoré varia základné školy.

Podľa slov Vargu má každá škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra vypracovaný Bezpečnostný projekt, ktorého súčasťou je aj evakuačný plán. Riaditelia základných i materských škôl absolvovali v tomto roku školenie, ktoré bolo zamerané na riešenie rizikových a nebezpečných situácií.

Aj na východnom a strednom Slovensku preverujú policajti hlásenia

Bombové hrozby preveruje polícia aj na školách v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Uviedla to pre TASR a aj na sociálnej sieti.

"Policajti preverujú oznámenia o bombovej hrozbe, ktorá bola nahlásená viacerým školám na území Banskobystrického kraja. Polícia robí všetko pre bezpečnosť detí," priblížila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová.

Viaceré základné školy boli pre bombové hrozby v utorok dopoludnia evakuované aj Banskej Bystrici či v Žiari nad Hronom. Výhražnú správu obdržala aj jedna stredná škola v Rimavskej Sobote. Pre TASR to potvrdili samosprávy.

V Banskej Bystrici dostalo výhražnú správu o bombovom útoku deväť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. "Komunikujeme s riaditeľmi aj s policajnými zložkami. Postupne sú vykonávané pyrotechnické prehliadky, po vykonaní kontrol sa žiaci vrátia do vyučovacieho procesu," priblížila pre TASR hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

V čase, kedy banskobystrické školy dostali mailovú hrozbu o bombovom útoku sa na mestskom úrade konala prednáška o bezpečnosti organizovaná pre riaditeľov a zástupcov základných škôl. "Vyhrážať sa bombovými útokmi v školách a inštitúciách je choré a neprijateľné. Verím, že páchateľa sa podarí vypátrať," skonštatoval primátor mesta Ján Nosko.

Bombové hrozby policajti preverovali aj v Žiari nad Hronom. Ako informovala samospráva na sociálnej sieti, evakuované boli dve základné školy i základná škola s materskou školou. Výhražnú správu dostala aj jedna zo stredných škôl v Rimavskej Sobote. "Všetci žiaci sú v bezpečí. Vyučovací proces bol prerušený a na mieste je polícia," priblížila pre TASR hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.



Pre údajnú bombovú hrozbu museli v utorok prerušiť výučbu na viacerých košických mestských školách. Potvrdil to magistrát mesta.

"Polícia prijaté oznámenia preveruje, v rámci prijatých bezpečnostných opatrení budú dotknuté školy evakuované, preto verejnosť žiadame o rešpektovanie pokynov príslušníkov Policajného zboru," uviedla pre TASR hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová. Žiada taktiež verejnosť, aby nepodliehala panike. Policajti podľa nej urobia maximum pre bezpečnosť detí.

"Ak boli udalosti nahlásené na škole, ktorú vaše dieťa navštevuje, a informovala vás o tom škola, postupujte podľa ich pokynov alebo si podľa možností dieťa prevezmite čo najskôr, aby bolo možné pokračovať v potrebných úkonoch zo strany Policajného zboru," odporučila Ivanová.

"Riaditelia viacerých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nás informovali o tom, že dostali anonymný mail, v ktorom je uvedené, že v areáloch ich škôl sa nachádza bomba. Na týchto školách došlo k prerušeniu výučby. Riaditelia dostali od nás pokyn volať políciu, ďalší postup je už v rukách orgánov Policajného zboru SR," uviedla pre TASR vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Beáta Lopušniaková.

Poplašná správa spôsobila prerušenie vyučovania aj na ďalších miestach Košického kraja, a to na základných, ale aj materských školách. "Na všetkých ôsmich základných školách a desiatich materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Michalovce dostali pokyn, aby všetci opustili budovy škôl," uviedla pre TASR Mária Stričková z michalovského mestského úradu. Vedenie mesta vyzvalo rodičov, aby sledovali informácie na stránke Edupage a mestských komunikačných kanáloch.

Mestský úrad v Trebišove informoval, že hrozba zaslaná mailom sa týkala všetkých základných škôl v meste.

Košický samosprávny kraj (KSK) zrána nemal hlásené oznámenia o bombových hrozbách na krajských stredných školách, situáciu však stále preveruje. TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

Prešovský samosprávny kraj zaevidoval bombové hrozby na 21 školách vo svojej pôsobnosti


Prešovský samosprávny kraj (PSK) zaevidoval v utorok vyhrážky bombovým útokom na 21 školách vo svojej pôsobnosti. Konkrétne išlo o školy v Snine, Bardejove, Prešove, Lipanoch, Humennom, Čaklove, Medzilaborciach, Sabinove, Poprade, Starej Ľubovni a Kežmarku. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Prvé správy o nahlásení bomby dostali naše školy okolo 12.00 h, a to e-mailom. Aktuálne školy i vyšší územný celok aktívne spolupracujeme s kriminálnou políciou, ktorá informuje o postupoch pri tejto mimoriadnej situácii," uviedla Jeleňová.

Bezpečnosť žiakov bola a je podľa jej slov zabezpečená, školy postupujú podľa pokynov polície a na základe evakuačných plánov a harmonogramu. "Študentov zhromaždili na bezpečnom mieste mimo budov školy. Vyučovanie bolo prerušené alebo predčasne ukončené," priblížila Jeleňová.

Predseda PSK Milan Majerský na sociálnej sieti uviedol, že opakované prípady nahlasovania bômb v našich výchovno-vzdelávacích inštitúciách odsudzuje a považuje za maximálne bezcharakterné.

Vyhrážky bombovým útokom na školách zaevidovali v utorok i školy vo viacerých mestách na východe Slovenska. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa mesta Sabinov Zuzana Tökölyová, vyučovanie prerušili vo všetkých základných školách (ZŠ), stredných školách (SŠ) a základných umeleckých školách (ZUŠ). Týkalo sa to nielen škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ale aj neštátnych škôl. "Deti aj s triednymi učiteľmi, nutným prezlečením a prezutím boli evakuované a umiestnené mimo budovy školy," povedala Tökölyová.

"Humenská samospráva bola oboznámená zo strany niekoľkých základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta o e-mailovej správe, ktorá avizovala bombovú hrozbu. Policajné zložky SR vykonávali obhliadku konkrétnych ZŠ, počas ktorej sa žiaci ani pracovníci ZŠ v školských budovách nenachádzali," povedal Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

Primátorka Svidníka Marcela Ivančová na sociálnej sieti uviedla, že nahlásený bombový útok sa týkal aj všetkých základných škôl v meste. Deti a učitelia boli evakuovaní, štátna polícia prehliadla areály škôl. V pohotovosti je i mestská polícia a hliadky v rámci projektu Miestne občianske a preventívne služby (MOaPS).

Ako na sociálnej sieti uviedol primátor mesta Snina Peter Vološin, takmer všetkým mestským školám bol v utorok elektronickou poštou doručený výhražný e-mail s informáciou, že v škole sa nachádza bomba. Bolo preto nutné vykonať evakuáciu všetkých žiakov a personálu.