Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Primátora L. Mikuláša opäť obvinili.V súvislosti so stavbou heliportu

Na archívnej snímke heliport v Liptovskom Mikuláši z 20. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na dva roky až päť rokov.

Liptovský Mikuláš 7. decembra (TASR) - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši v súvislosti so stavbou heliportu pri Liptovskej Ondrašovej opätovne obvinil primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Informáciu potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

"Vyšetrovateľ Policajného zboru spisový materiál spolu s uznesením o vznesení obvinenia predložil prokurátorovi Okresnej prokuratúry v Martine. Z uvedeného dôvodu nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť k prípadu bližšie informácie," vysvetlil Moravčík.

Primátor v reakcii na obvinenie uviedol, že nehodlá podľahnúť pokusom o úmyselnú diskreditáciu. "Znášam dôsledky problému, ktorý som nespôsobil ja. Som nevinný a verím, že moje meno bude čoskoro očistené, keďže situáciu vnímam ako účelovú diskreditáciu mojej osoby," povedal pre TASR Blcháč.

Podľa medializovaných informácií by malo ísť o problém s mimosúdnou dohodou na 2,7 milióna eur, ktorú primátor podpísal s investorom heliportu na prelome januára a februára tohto roka. Ešte v júli ju však označili za neplatnú. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na dva roky až päť rokov.

J. BLCHÁČ: Žiadam prešetrenie postupu v súvislosti s obvineniami vyšetrovateľa

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč žiada prešetriť postup v súvislosti s obvineniami, ktoré voči nemu vzniesol policajný vyšetrovateľ. Predčasné zverejnenie informácií o jeho obvinení, ktoré bolo následne zrušené, mu podľa neho spôsobilo ujmu.

Na začiatku decembra poslal liptovskomikulášsky primátor podnet na Sekciu kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra v Bratislave, v ktorom poukazuje na nezákonný postup a žiada, aby bol prešetrený. "Predčasné zverejnenie informácií o obvinení prostredníctvom mienkotvorných médií malo za následok dehonestáciu mojej osoby. Šírila sa zlá povesť a nepravdivé informácie po celom meste. Moja rodina bola vystavená mimoriadnemu tlaku, ktorý veľmi ťažko znášala," uviedol Blcháč.

Už zo samotného podania oznámenia je podľa neho jasné, že šlo o politickú objednávku od ľudí, ktorí sa nevedia doposiaľ zmieriť s výsledkom komunálnych volieb v roku 2014. "Využívajú všetky prostriedky na moju diskreditáciu. Ide už o štvrtý takýto pokus od komunálnych volieb s cieľom predčasného ukončenia môjho mandátu, ktorý som dostal od obyvateľov mesta," konštatoval.

V októbri 2015 obvinila polícia v Liptovskom Mikuláši Jána Blcháča za prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Heliport Liptov. Obvinenie voči Blcháčovi zrušil prokurátor Okresnej prokuratúry v Martine 28. októbra z dôvodu jeho nepreskúmateľnosti.

UPOZORNENIE: TASR požiadala o vyjadrenie aj Ministerstvo vnútra SR.