Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Polícia si dnes posvieti na chodcov, pri pokutách bude nekompromisná

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dnešná policajná kontrola bude zameraná na používanie reflexných prvkov a reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti.

Banská Bystrica 13. januára (TASR) – Polícia v Banskobystrickom kraji si dnes posvieti na chodcov a pri ukladaní pokút bude nekompromisná. Len vlani prišlo pri dopravných nehodách v kraji o život 34 osôb, z toho 11 boli chodci. Ako konštatovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová, z tohto dôvodu sa polícia v BBSK dnes počas osobitnej kontroly zameria najmä na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky nemotorovými účastníkmi.

"Alarmujúce čísla, za ktorými sa skrývajú ľudské tragédie, vedú k zamysleniu, že hazard na ceste sa naozaj nevypláca. Dookola sa opakujúce preventívne rady a upozornenia polície, tisícky rozdaných reflexných prvkov, dohovárania či pokuty a účastníci cestnej premávky sú stále nepoučiteľní," uviedla Petrovičová.

Dnešná policajná kontrola v BBSK bude zameraná na používanie reflexných prvkov a reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti.

"V prípade, že chodec nebude mať za zníženej viditeľnosti na sebe žiadny reflexný prvok alebo reflexný bezpečnostný odev a bude sa pohybovať po krajnici alebo po okraji vozovky, bude mu nekompromisne uložená bloková pokuta až do výšky 30 eur," zdôraznila Petrovičová.

Polícia opätovne vyzýva všetkých nemotorových účastníkov cestnej premávky na zodpovedné správanie sa na cestách a upozorňuje ich na povinnosť, ktorú im ukladá zákon. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

Podľa Petrovičovej táto povinnosť platí pre chodcov, ktorí sa pohybujú mimo obce, ale aj v obci.

"Chodcom odporúčame reflexný prvok umiestniť na dobre viditeľné miesto, na hornú alebo dolnú končatinu, tú, ktorá je bližšie k vozovke, k stredovej deliacej čiare. Majme na pamäti, že i obyčajná reflexná páska za pár centov zvýši viditeľnosť chodca až na vzdialenosť 200 metrov," dodala.