Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Polícia upokojovala situáciu na miestnom zastupiteľstve v Lamači

Ilustračné foto Foto: TASR

Bezpečnostné zložky museli upokojovať vyhrotenú situáciu, ktorá nastala po prejavoch nespokojnosti trojčlennej skupiny občanov, odmietajúcich rešpektovať rokovací poriadok.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva v bratislavskom Lamači musela zasahovať polícia. Bezpečnostné zložky museli upokojovať vyhrotenú situáciu, ktorá nastala po prejavoch nespokojnosti trojčlennej skupiny občanov, odmietajúcich rešpektovať rokovací poriadok.

Podľa mailu platformy Nezávislý Lamač, komunikujúcej najmä prostredníctvom sociálnej siete, mal políciu zavolať starosta Lamača Peter Šramko. Spúšťačom malo byť to, že jeden z občanov vyjadril nespokojnosť s tým, že mu neumožnili vystúpiť v diskusii k prerokovávanému bodu.

Starosta to označil za hrubé zavádzanie. "Poslanci môžu rozhodnúť, či pri práve prerokovávanom bode udelia slovo občanovi, alebo nie. Takéto pravidlo rokovacieho poriadku je potrebné rešpektovať," vysvetlil lamačský starosta Peter Šramko. "Políciu som však nezavolal ani ja, ani nikto z úradu, ani z poslancov, ale hliadka mestskej polície, ktorá si nevedela rady so stále agresívnejšou skupinou troch občanov, dožadujúcich sa neustále slova," zdôraznil. "Keď sme ich upozornili na zásady rokovacieho poriadku, títo občania začali s verbálnymi útokmi, pričom sa neštítili ani hrubých osobných urážok. Vyzvali sme preto prítomných príslušníkov MsP na nastolenie poriadku, tí sa napokon rozhodli privolať na pomoc kolegov zo štátnej polície," spresnil.

To potvrdila aj polícia. "Na zasadnutie sa dostavili celkom dve hliadky z Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Dúbravke a dve hliadky z Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Bratislave. Situáciu na mieste preverili a od starostu sa dozvedeli, že niektorí z prítomných obyvateľov mestskej časti vyjadrili nespokojnosť s rokovacím poriadkom, avšak k žiadnemu fyzickému útoku, k zraneniu osôb či poškodeniu majetku na mieste nedošlo," spresnila hovorkyňa KR PZ v Bratislave Tatiana Kurucová.

Starosta tiež odmietol domnienku, ktorú vo svojom maili médiám vyjadril Nezávislý Lamač, že rokovania sa prerušili preto, aby zastupiteľstvo nerokovalo o niektorých bodoch, týkajúcich sa napríklad verejno-obchodnej súťaže predaja budovy bývalej kotolne. "Poslanci nerokovali jedine preto, lebo v dôsledku vyhrotenej situácie sa zastupiteľstvo stalo neuznášaniaschopným a bol som nútený rokovanie odročiť," reagoval Šramko, považujúc podobné domnienky za manipulatívnu snahu vytvoriť z celej záležitosti za každú cenu kauzu.

Kto fyzicky poslal mail za Nezávislý Lamač, nie je známe. Na otázku TASR nikto prostredníctvom mailovej adresy tejto platformy neodpovedal. Iný kontakt na sociálnej sieti uvedený nemajú.