Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Polícia v Brezne sa zamerala na vraky, uvoľnilo sa 8 parkovacích miest

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Mestskí policajti každého majiteľa opätovne kontaktujú, aby vozidlo odstránil.

Brezno 6. februára (TASR) - Mestská polícia (MsP) v Brezne sa v uplynulom období zamerala na dlhodobo odparkované vozidlá na odstavných miestach a verejných priestranstvách, čo je podľa príslušného všeobecne záväzného nariadenia dlhšie ako 60 za sebou nasledujúcich dní. Išlo prevažne o autá, ktoré majitelia nepoužívajú, prípadne nie sú známi, vozidlá sú bez evidenčného čísla (EVČ), dočasne vyradené z evidencie a sú nepojazdné.

"Na základe kontrol a zmapovania mesta vlani v decembri a januári sme majiteľom dlhodobo stojacích vozidiel zaslali 13 výziev na odstránenie. Na základe toho ich odstránili šesť, čím uvoľnili parkovacie miesta. Dve autá, ktorých majitelia nežijú, nie je známy nový vlastník a vo veci neprebehlo dedičské konanie, sme odtiahli z ulíc Krčulova i Malinovského a zabezpečili," vysvetlil náčelník breznianskej MsP Ladislav Majer.

Mestskí policajti každého majiteľa opätovne kontaktujú, aby vozidlo odstránil. Ak tak neurobí ani po výzve a do 60 dní ho neodstráni, vec postúpia na odbor životného prostredia a stavebného poriadku a na oddelenie daní mesta Brezno.

"Majiteľovi vyrubia daň za užívanie verejného priestranstva za meter štvorcový a každý začatý deň 0,35 eura za prihlásené vozidlo v evidencii a 0,58 eura za vozidlo, ktoré je bez EVČ alebo dočasne vyradené z evidencie. Následne sa opäť skontaktujeme s majiteľom, snažíme sa vozidlo odtiahnuť a zabezpečiť ho na inom mieste, aby sa uvoľnilo parkovacie miesto," konštatoval Majer.

Samospráva na svojom webe pripomína, že podľa zákona musí majiteľ vozidlo, ktoré poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie či narušuje vzhľad obce, odstrániť a umiestniť na špeciálne určené parkovisko. Ak tak neurobí, môže zakročiť správca cesty alebo mesto. V Brezne aktuálne evidujú 14 vrakov.