Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Polícia začala trestné stíhanie v prípade čiernych stavieb v Rači

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V prípade piatich čiernych stavieb v lokalite Fixle v bratislavskej Rači začala polícia voči stavebníkovi Jurajovi O. trestné stíhanie, a to pre neoprávnené uskutočňovanie stavby.

Bratislava 28. mája (TASR) – V prípade piatich čiernych stavieb v lokalite Fixle v bratislavskej Rači začala polícia voči stavebníkovi Jurajovi O. trestné stíhanie, a to pre neoprávnené uskutočňovanie stavby. TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Starosta mestskej časti Peter Pilinský verí, že sa nakoniec dočkajú spravodlivosti. "Tento prípad by mal byť mementom a tiež upozornením, že diery v zákonoch ponúkajú arogantným stavebníkom návod, ako si bez akéhokoľvek povolenia postaviť vo vinohradoch rovno päť domov naraz," skonštatoval.

Prípad sa posunul po tom, čo v marci zistili pracovníci Stavebného úradu v Rači, že jedna z piatich čiernych stavieb je budovaná ako dvojpodlažný dom. Takto stavaný dom už totiž nespadá do špecifikácie jednoduchej stavby. Mestská časť preto podala na prokuratúru oznámenie doplnené o zistené nové skutočnosti a polícia po prešetrení nového stavu začala trestné stíhanie.

Rača sa pritom na prokuratúru obrátila aj minulý rok. Prípad sa však uzavrel s tým, že trestný čin spáchaný nebol. Stavebník podľa mestskej časti vtedy polícii povedal, že ide o jednoduché stavby a nestavia na cudzích pozemkoch, ale na pozemkoch, ku ktorým má nájomnú zmluvu. Taktiež, že bez stavebného povolenia vraj stavia z dôvodu nutnosti spotrebovania stavebného materiálu, aby predišiel prípadne jeho krádeži alebo znehodnoteniu. Stavebné povolenie malo byť podľa jeho slov priebežne vybavované.

Mestská časť sa čiernymi stavbami v lokalite Fixle zaoberá viac ako dva roky a v súvislosti s tým sa obrátila na viacero dotknutých inštitúcií a organizácií. Začiatkom apríla tiež začala konanie o odstránení týchto piatich nelegálne postavených objektov.