Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Mladé dievča si vo Zvolene chcelo spraviť fotku, zasiahol ju prúd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zásah elektrickým prúdom z trakčného vedenia môže spôsobiť smrteľné zranenia.

Zvolen 21. októbra (TASR) - Železničná polícia vyšetruje prípad ublíženia na zdraví. Na nákladnej železničnej stanici vo Zvolene došlo k ťažkému zraneniu 16-ročného dievčaťa, ktoré vyšlo na pracovný stroj na koľaji pod trolejovým vedením. Dievča zasiahol elektrický prúd z trakčného vedenia, pričom utrpelo rozsiahle popáleniny povrchu tela a ďalšie vážne zranenia. Informovala o tom v nedeľu polícia.

"Kamaráti, s ktorými tam bola, uviedli, že do areálu železnice išli s tým, aby si urobili fotky pri odstavenom vlaku," dodala banskobystrická policajná krajská hovorkyňa Mária Faltániová.

V minulosti už podľa jej slov zaznamenali niekoľko takýchto úrazov. Išlo o zamestnancov, ktorí vykonávali kontroly alebo opravy na streche odstaveného dráhového vozidla. Všetci utrpeli vážne zranenia a popáleniny celého tela.

Polícia preto v tejto súvislosti upozorňuje, že zásah elektrickým prúdom z trakčného vedenia môže spôsobiť smrteľné zranenia. "Elektrické rušne potrebujú k pohybu elektrickú energiu, ktorú získavajú cez zberač z trolejového vedenia. Nachádza sa v ňom vysoké napätie, 25.000 voltov, preto sa osoby nesmú približovať k trolejovému vedeniu. Vysoké napätie zabíja už na väčšiu vzdialenosť," dodala Faltániová s tým, že osoby nesmú vyliezať na stožiare trolejového vedenia, ani na železničné vozne či na mostné konštrukcie.