Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sedem opozičných strán núka v Bratislavskom kraji alternatívu

Juraj Droba, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Strany sa dohodli na spoločnej kandidátke na krajských poslancov a ich cieľom je získať v Zastupiteľstve BSK väčšinu, teda najmenej 26 poslancov. Kandidátom na predsedu BSK je Juraj Droba (SaS).

Bratislava 6. júla (TASR) - Sedem pravicových strán SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, SMK, OKS a Zmena zdola ponúka pre voličov v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) alternatívu. Strany sa dohodli na spoločnej kandidátke na krajských poslancov a ich cieľom je získať v Zastupiteľstve BSK väčšinu, teda najmenej 26 poslancov. Kandidátom na predsedu BSK je Juraj Droba (SaS).

"Je to silná, veľmi široká alternatíva pre krajské voľby. Týchto sedem strán sa dohodlo na spoločnej poslaneckej kandidátke, ako aj na predvolebnej a povolebnej spolupráci v rámci BSK. Napriek tomu, že medzi stranami sú isté rozdiely, je to dôkaz, že vieme a chceme spolupracovať, lebo nám záleží, aby BSK bol lepšie spravovaný ako doteraz," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Sedem strán chce, aby obyvatelia BSK cítili, že žijú v jednom z najbohatších regiónov v EÚ. "Chceme, aby BSK mal modernú víziu, aby nechýbala odvaha realizovať veľké a odvážne projekty. Kraj, to nie sú len cesty a cyklotrasy, ale aj školy, škôlky, nemocnice, divadlá či múzeá. Chceme, aby všetci obyvatelia cítili, že BSK funguje a je spravovaný zodpovedne," avizovala Kiššová.

Podľa Eduarda Hegera (OĽaNO-NOVA) je dohoda medzi týmito stranami príkladom, že slušné demokratické sily sa neštiepia. "Spojili sme sily. Je to dôkaz, že zvíťazil spoločný záujem nad individuálnym. BSK bude príkladom, ako robiť slušnú politiku v prospech občanov," deklaroval.

Gyula Bárdos z SMK je rád, že sa pridala aj jeho strana. "Som presvedčený, že súčasná zostava je ideálna pre všetkých občanov BSK. Urobíme všetko pre to, aby sme boli víťazmi tohto súboja," uistil. Potrebu spolupráce demokratických politických síl od stredu doprava si uvedomuje aj Ondrej Dostál z OKS. "Som rád, že takáto spolupráca sa kreuje. Verím, že bude úspešná," povedal.

Podľa kandidáta na predsedu BSK Juraja Drobu sedem strán ukazuje voličom na celom Slovensku, že keď ide do tuhého, pravica sa vie dohodnúť. "Som hrdý na širokú koalíciu, ktorá má čisté záujmy. Chcem, aby BSK bol moderný región v rámci EÚ. Ľudia potrebujú vedieť, na čo im kraj slúži a aký veľký má dopad na ich životy," myslí si.

Droba je presvedčený, že silným predsedom kraja môže byť len ten, kto dokáže ľudí spájať a len ten, kto má za sebou silný tím poslancov. "Som presvedčený, že každý jeden člen tejto koalície dodá do volieb len tých najsilnejších kandidátov. A tak, ako ja urobím všetko pre to, aby som sa stal predsedom BSK, verím, že oni urobia všetko pre to, aby sme v krajskom zastupiteľstve získali jednoznačnú väčšinu," podotkol Droba.

Zároveň upozornil, že krajské voľby tradične sprevádza nízka účasť, preto sa bude rátať každý hlas. "Reálne asi 110.000 hlasov bude v BSK rozdaných a tie sa rozdelia medzi v súčasnosti ôsmich kandidátov. Reálne teda o kandidátoch budú rozhodovať stovky, možno tisícky hlasov," upozornil.

Droba chce svoj program aj tím 50 kandidátov na poslancov, predstaviť neskôr. "Ale poviem, že kraj nechcem určite riadiť ideologicky. Kraj nie je pravicový ani ľavicový a ani konzervatívny či liberálny. Budem pozerať na záujmy občanov," dodal.