Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nadšenci prerobili zásobník vody v Polomke na lezeckú stenu

Na snímke exteriér bývalého železničného zásobníka vody v obci Polomka. Foto: TASR/Ján Siman

Vysoké stavby s kruhovým pôdorysom slúžili v minulosti železničiarom ako zásobárne vody pre rušne.

Polomka 4. mája (TASR) - Lezeckú stenu v bývalom železničnom zásobníku vody sprístupnili dnes verejnosti v obci Polomka v okrese Brezno. Nevyužívanú stavbu dostali nadšenci lezenia do prenájmu na neurčitý čas. Ako pre TASR povedal jeden z iniciátorov lezeckej steny Aleš Hereta, materiál nakúpili zo sponzorských príspevkov a darov. Keď k tomu pripočítali cenu dobrovoľníckej práce, vytvorili dielo asi za 10.000 eur.

Vysoké stavby s kruhovým pôdorysom slúžili v minulosti železničiarom ako zásobárne vody pre rušne. Keďže samotná nádrž je až vo vrchnej časti budovy, nadšenci lezenia využili dutý priestor stavby.

"Našlo sa nás tu viacero nadšencov lezenia a v okolí nám niečo podobné chýba. Momentálne ešte nemáme prevádzkový poriadok, ale predpokladáme založenie klubu, kde si budeme platiť členské. Dovtedy to, samozrejme, bude otvorené tiež pre každého na požiadanie. Zažiadali sme aj o certifikát o bezpečnosti a predpokladám, že ho aj získame, pretože sme si na stavbe dali záležať. Tu to funguje s istením bezpečnostným lanom," povedal Hereta.

Vybudovanie lezeckej steny v Polomke zastrešilo občianske združenie Trend. Na budove opravili strechu a vykonali ďalšie nevyhnutné opravy. "Mládež sa dnes venuje väčšinou počítačom a na šport takmer zabúda. Aj preto som veľmi rád, že z iniciatívy mladých sa podarilo vybudovať toto dielo. Verím, že bude dlho slúžiť všetkým nadšencom športu," doplnil pri otváraní lezeckej steny starosta Polomky Ján Lihan.