Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Polovica rodičiek bánovskej nemocnice využíva pri pôrode epidurálku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Metódu na tlmenie pôrodných bolestí využíva nemocnica na želanie u zdravých rodičiek, priaznivo však ovplyvňuje aj priebeh rizikových a zdĺhavých pôrodov.

Bánovce nad Bebravou 20. septembra (TASR) - Vyššie počty pri využívaní epidurálnej pôrodnej analgézie zaznamenáva v poslednom období nemocnica v Bánovciach nad Bebravou. Podľa jej štatistík ide asi o polovicu rodičiek, ktoré pri pôrode využijú túto metódu tlmenia pôrodných bolestí. Informovala Marta Csergeová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorej materskú firmu zdravotnícke zariadenie patrí.

"Epidurálnu analgéziu podávame rodičke na želanie po zhodnotení jej zdravotného stavu, laboratórnych vyšetrení a posúdení užívaných liekov. Pri posudzovaní zdravotného stavu rodičky spolupracujeme s pôrodníkom, ktorý zhodnotí priebeh pôrodu a pôrodnú dobu," uviedla Anna Zelenáková z oddelenia intenzívnej anestézie a medicíny Nemocnice Bánovce - 3. súkromnej nemocnice.

Vďaka dobrej spolupráci s pôrodníkmi sa podľa nej zmiernenie pôrodných bolestí metódou epidurálnej analgézie využíva čoraz častejšie. "Túto metódu využívame u zdravých rodičiek, priaznivo však ovplyvňuje aj priebeh rizikových a zdĺhavých pôrodov. Samozrejme, sú aj prípady, kedy epidurálnu analgéziu rodičkám neodporúčame, prípadne kedy je jej využitie nemožné. Vtedy rodičky podrobne informujeme," ozrejmila.

Epidurálna pôrodná analgézia sa aplikuje cez zavedenú epidurálnu cievku, ktorá sa zavádza v prvej fáze pôrodu, takzvanej otváracej. Výkon spočíva v zavedení úzkej cievky - katétera k nervom do chrbticového kanála v driekovej oblasti. Cez katéter sa potom do blízkosti nervových koreňov aplikuje zmes anestetík, prípadne i v kombinácii s opiátmi.

"Úľavu pocíti rodička približne od päť do 20 minút, dĺžka zmiernenia bolestí je v rozmedzí 30 minút až tri hodiny. Činnosť maternice nie je anestetikom ovplyvnená a kontrakcie prebiehajú ďalej, len nie sú vnímané v takej bolestivej forme," dodala Csergeová.