Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Poltár má nové vybavenie pre budúci zberný dvor a kompostáreň

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Na manipuláciu a spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu od občanov a z údržby mestskej zelene kúpilo mesto z vlastných zdrojov vybavenie v hodnote 121.900 eur.

Poltár 18. decembra (TASR) – Mesto Poltár získalo nové technologické vybavenie pre budúci zberný dvor a mestskú kompostáreň. Na zberný dvor, ktorý by mal byť dokončený počas roka 2021, pribudlo nové vybavenie v hodnote 197.000 eur. Informuje o tom oficiálna webstránka mesta.

Financie na projekt s názvom Zberný dvor v Poltári získala samospráva z Ministerstva životného prostredia SR v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia. Dodaná technika pozostáva z teleskopického manipulátora, drviča drobného stavebného odpadu, veľkého kontajnera na šatstvo, troch veľkokapacitných kontajnerov na objemný alebo biologicky rozložiteľný odpad a traktorového návesu. „Mesto okrem toho zakúpilo z vlastných zdrojov nakladač v hodnote 17.000 eur,“ uvádza a pripomína, že aj v mestskej kompostárni doteraz chýbala potrebná mechanizácia.

Na manipuláciu a spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu od občanov a z údržby mestskej zelene kúpilo mesto z vlastných zdrojov vybavenie v hodnote 121.900 eur. „Traktor je nevyhnutný na manipuláciu s biologicky rozložiteľným odpadom a taktiež na pohon prídavných zariadení. Rezací a miešací stroj bude slúžiť na spracovanie konárov a tenších kmeňov stromov, z ktorých dokáže vytvoriť prvotnú zmes materiálu na kompost,“ poznamenala samospráva s tým, že pomocou prekopávača, ktorý bude niesť traktor, zas bude možné premiešavať a prevzdušňovať základ kompostu.

„Vďaka týmto zariadeniam budeme odteraz schopní zhodnotiť biologicky rozložiteľný odpad a produkovať vlastný kompost,“ ukončilo mesto Poltár.