Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Milovníci fajok z celej Európy si zmerajú sily v ich pomalom fajčení

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

História súťaží v pomalom fajčení fajky siaha do 19. storočia.


Nitra 28. augusta (TASR) - Milovníci fajok sa stretnú v Nitre na Majstrovstvách Európy v ich pomalom fajčení. Medzinárodná asociácia fajkových klubov (CIPC) podľa tradície organizuje majstrovstvá raz za štyri roky v jednej zo svojich členských krajín. Naposledy sa fajčiari fajky stretli v roku 2012 v španielskej Seville. Tohtoročný 17. ročník sa uskutoční 16. októbra. Jeho súčasťou bude výstava Fajky a svet v Ponitrianskom múzeu, ktorá predstaví fajčiarske potreby a zvyky zo zbierok Múzea Vysočiny Třebíč.

Slovensko má vo výrobe fajok a v pestovaní tabaku bohatú históriu. Už pred viac ako sto rokmi sa hlinené fajky Karola Zachara z Banskej Štiavnice vyvážali do celého sveta vrátane USA a Indie. Jedna zásielka fajok z tejto dielne skončila na dne oceána spolu s loďou Titanic. V 19. storočí sa výroba hlinených fajok rozšírila aj do ďalších slovenských miest vrátane Nitry, kde sa rozšírilo už za panovania Márie Terézie pestovanie a spracovanie tabaku. V neďalekých Leviciach bol veľký závod na fermentáciu a spracovanie tabaku.

Od konca 19. storočia sa v Smolníku vyrábali cigary. Produkcia sa začala už v roku 1872 a obsahovala aj ručne vyrábané cigary. V Banskej Štiavnici sa od roku 1870 vyrábal aj fajkový tabak. Monopolizácia v tabakovom priemysle viedla k predaju tabakových tovární, ktoré nakoniec uzavrel v roku 2008 nový nadnárodný monopol, skonštatoval Josef Stanislav z Asociácie fajkových klubov Slovenska. Pipeclub Nitra patrí k najaktívnejším slovenským fajkovým klubom. Vznikol v roku 2003 a k dnešnému dňu má 49 aktívnych členov. 

História súťaží v pomalom fajčení fajky siaha do 19. storočia. Najobľúbenejšie boli v severnom Francúzsku, Belgicku a Holandsku. Zo začiatku sa súťažilo o najrýchlejšie vyfajčenie fajky, neskôr sa prešlo na výdrž. Držiteľom svetového rekordu v pomalom fajčení fajky je Gianfranco Ruscalla, ktorý na Majstrovstvách Európy v roku 2008 dokázal fajčiť fajku bez opakovaného zapálenia tri hodiny, 33 minút a šesť sekúnd. Držiteľom slovenského rekordu je od roku 2011 s časom dve hodiny, 13 minút a 38 sekúnd Štefan German.