Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Pomer prerozdelenia výnosov z dočasného parkovania sa mierne zmení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dôvodom je, že prakticky kompletné náklady na zavádzanie a prevádzku zón pokrýva hlavné mesto, konštatuje sa v materiáli.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Pomer prerozdelenia výnosov z dočasného parkovania medzi hlavným mestom a mestskými časťami na základe štatútu by sa mal mierne zmeniť. Kým pôvodne bol pomer za jednorazové parkovacie lístky (hodinové parkovné) v pomere 85:15, po novom by to malo byť 90:10, okrem Starého Mesta. Návrh na základe analýzy výnosov a nákladov zobrali vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci na vedomie. Návrh bude predložený na schválenie pri úprave štatútu hlavného mesta.

"Dôvodom je, že prakticky kompletné náklady na zavádzanie a prevádzku zón pokrýva hlavné mesto. Kompletný systém manažmentu jednorazových parkovacích lístkov a dennej kontroly v teréne je na pleciach magistrátu," konštatuje sa v materiáli s tým, že pri veľkých investíciách do prípravy a rozbehu zón, prípravy parkovacích domov a záchytných parkovísk sú náklady pre hlavné mesto zatiaľ podstatne vyššie ako výnosy.

Mestské časti majú príjmy predovšetkým z parkovacích kariet, ktorých počty sú stabilné, nie sú teda závislé od dopytu po obrátkovom parkovaní (uhrádzané cez krátkodobé parkovné, teda parkovacie lístky). Magistrát konštatuje, že tieto príjmy finančne pokrývajú samosprávam kompenzáciu za straty z nevyhradzovania parkovacích miest, ako aj dostatočné príjmy na údržbu a obnovu dopravného značenia na zverených cestách III. a IV. triedy v zónach a údržbu týchto ciest a parkovísk.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) zároveň zobralo na vedomie analýzu prerozdelenia výnosov z dočasného parkovania za roky 2021 až 2022. V nej sa konštatuje, že príjmy od spustenia predaja kariet, teda od 1. decembra 2021 do 31. decembra 2022, boli vo výške viac ako 2.717.940 eur.

Z týchto príjmov bol podľa štatútu výnos prislúchajúci mestským častiam vo výške viac ako 796.377 eur, hlavné mesto disponovalo výnosom vo výške viac ako 1.921.563 eur. Náklady na zavádzanie a prevádzku zón parkovania, ktoré v kompletnej výške pokrýva hlavné mesto, boli v období rokov 2021 - 2022 vo výške viac ako 5.377.823 eur.

Príjmy z objektívnej zodpovednosti vo forme príjmu z pokút na účet hlavného mesta za porušenia príslušných ustanovení o parkovaní za rok 2022 boli vo výške 621.114 eur. Za rok 2023, konkrétne do augusta, boli tieto príjmy vo výške 1.064.544 eur.

Okrem toho malo hlavné mesto v danom období náklady v súvislosti s realizáciou a budovaním parkovacích miest. Náklady mali predstavovať výšku viac ako 5.377.823 eur. Za prvých osem mesiacov roka 2023 sú zatiaľ vo výške viac ako 4.050.449 eur.