Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum spustilo mobilného audiosprievodcu expozíciou

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

História múzea v Nitre siahla do polovice 19. storočia, keď profesori a študenti piaristického gymnázia začali zhromažďovať najprv numizmatické, neskôr aj archeologické a historické predmety.

Nitra 10. marca (TASR) - Ponitrianske múzeum v Nitre spustilo od februára tohto roka atraktívnu novinku, mobilného audiosprievodcu expozíciou. Každý vlastník mobilného telefónu s operačným systémom Android si môže z GooglePlay zadarmo stiahnuť aplikáciu audiosprievodcu po expozícii v troch jazykoch, v slovenčine, angličtine a nemčine. "Stačí zvoliť nahrávku a text, ktorý návštevníka zaujíma. Môže si pripojiť slúchadlá a počúvať výklad k exponátom v archeologickej expozícii Skvosty dávnovekého Slovenska," informovala Dana Póčiková, koordinátorka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Ponitrianske múzeum v Nitre dokumentuje vývin prírody a spoločnosti okresov Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa v odboroch archeológia, etnografia, história, numizmatika, botanika, geológia a zoológia. V súčasnosti spravuje vyše 83-tisícový zbierkový fond zo všetkých týchto odborov. História múzea v Nitre siahla do polovice 19. storočia, keď profesori a študenti piaristického gymnázia začali zhromažďovať najprv numizmatické, neskôr aj archeologické a historické predmety. Oficiálne župné múzeum založili v roku 1896.

Súčasné múzeum nie je priamym pokračovateľom župného múzea, pretože to od roku 1951 prestalo existovať. Terajšie múzeum založil Mestský národný výbor v Nitre v decembri 1962, v súčasnosti sídli v pamiatkovej novorenesančnej budove mestskej radnice postavenej v roku 1880 podľa projektu nitrianskeho staviteľa Jána Lyku. V roku 1993 múzeum v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre pripravilo a otvorilo expozíciu klenotnicového typu Skvosty dávnovekého Slovenska, kde je sústredených vyše 2200 vzácnych archeologických nálezov. Múzeum každoročne pripravuje 20 až 25 výstav, niekoľko prednášok, besied, ale i netradičných aktivít, ako sú ukážky remeselnej výroby, folklóru i koncerty klasickej hudby.