Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum predstaví tvorbu Jána Svíteka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Umelec sa v poslednom období vrátil k práci s kovom a venuje sa kovaným plastikám.

Nitra 3. mája (TASR) - Premeny je názov výtvarnej výstavy, ktorá sa bude konať 4. mája v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre a predstaví tvorbu sochára Jána Svíteka. "Koná sa pri príležitosti 65. narodenín umelca," uviedlo múzeum.

Ako pripomenuli organizátori, Svítek je všestranný umelec, ktorému je blízka kresba, maľba a najmä sochárstvo. "Viac ako dve desaťročia pracoval s kameňom. Jeho sochárske diela možno nájsť v Cabaji, Močenku, Čereňanoch, Šarovciach i v Nitre. Mnohé iné sochárske práce, predovšetkým z mramoru, sú v súkromných zbierkach," doplnilo múzeum.

Umelec sa v poslednom období vrátil k práci s kovom a venuje sa kovaným plastikám. Najčastejšie stvárňuje ženu v rôznych jej rolách, ale aj biblické námety, motívy z prírody či architektúry. "Tvárnosť materiálu ho inšpiruje aj k portrétnej tvorbe. Pod jeho rukami vznikli jedinečné portréty známych osobností našej kultúry, ako sú Milan Lasica, Július Satinský, Andy Warhol, ale aj tváre iných známych osobností - Winston Churchill, John Lennon, Bolek Polívka a iní," dodali organizátori.