Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum predstaví výber z bankoviek z rokov 1918 až 1948

Ponitrianske múzeum v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na Slovensku sa za zakladateľov peňažného systému a mincovníctva považujú Kelti, ktorí začali raziť ako prví zlaté a strieborné mince

Nitra 21. januára (TASR) – Výber z bankoviek používaných na území Československej republiky v rokoch 1918 až 1948 predstaví Ponitrianske múzeum v Nitre. Múzeum ponúkne zo svojich zbierok výber z rakúsko-uhorských, československých, slovenských, sovietskych okupačných bankoviek, ale i zvláštne židovské platidlá z tohto obdobia.

"Prostredníctvom ich názornej ukážky môžu pedagógovia základných a stredných škôl doplniť i upevniť vedomosti svojich žiakov získané v školských laviciach. Žiaci budú mať zároveň možnosť vidieť i porovnať bankovky so súčasne používanými a sledovať tak rôzne odlišnosti, ktoré sa menili vplyvom vývoja," informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Výstava sa začne 4. februára a potrvá do 3. marca tohto roka.

Na Slovensku sa za zakladateľov peňažného systému a mincovníctva považujú Kelti, ktorí začali raziť ako prví zlaté a strieborné mince. Papierové peniaze boli na našom území zavedené v 18. storočí v súvislosti s rozvojom obchodu a priemyslu.