Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bezdomovci v Poprade majú k dispozícii vojenský stan na ubytovanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo vojenskom stane je podľa Petry Závackej zo sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade k dispozícii podľa potreby desať až 12 lôžok so spacími vakmi.

Poprad 3. októbra (TASR) - Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici v Poprade rozšírilo ubytovacie kapacity o vojenský stan, ktorý sa nachádza priamo v areáli zariadenia. Vzhľadom na predpokladané ochladenie v nasledujúcich dňoch, samospráva ponúkne ľuďom žijúcim na ulici nízkoprahové bývanie ako alternatívu k zariadeniu s celoročným poskytovaním sociálnych služieb s prísnejším prevádzkovým režimom. Vo vojenskom stane je podľa Petry Závackej zo sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade k dispozícii podľa potreby desať až 12 lôžok so spacími vakmi.

"Okrem bezplatného prenocovania môžu bezdomovci využívať všetky sociálne služby, ktoré poskytuje zariadenie, a to služby strediska osobnej hygieny, práčovne, výdajne šatstva a môžu dostať aj teplú polievku. Klienti majú možnosť tiež využiť sociálne poradenstvo. Sme pripravení pomôcť im v ich situácii pri vybavení dokladov, umiestnení v zariadeniach sociálnych služieb, či pri zapojení sa do aktivačných prác organizovaných mestom," informovala Závacká. Mesto Poprad v zariadení vytvorilo tiež podmienky pre občianske združenie Korene, ktoré zabezpečuje distribúciu časopisov Nota bene predajcom, ktorí si takýmto spôsobom môžu zvýšiť príjem.

Pracovníci sociálneho odboru počas celého roka priamo v teréne vyhľadávajú ľudí, ktorí sú bez strechy nad hlavou a ponúkajú im možnosť využiť služby zariadenia na Levočskej ulici. Závacká doplnila, že samospráva nemá dosah na ľudí, ktorí sa aj napriek tomu slobodne rozhodnú a dobrovoľne uprednostnia život na ulici.