Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

VIDEO: Toto vás čaká na cintorínoch cez sviatky i v doprave

Ilustračná snímka Foto: TASR – František Iván

Počas Dušičiek bude viac policajtov na cestách aj v okolí cintorínov. Cintoríny budú otvorené dlhšie, niektoré dokonca aj v noci.

Nitra 26. októbra (TASR) – S blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých začali policajti v Nitrianskom kraji vykonávať preventívne akcie v okolí cintorínov. Ich cieľom je predovšetkým dohliadať na bezpečnosť chodcov a cyklistov a zároveň poukázať na dôležitosť nosenia reflexných prvkov.


by

„Policajti v okresoch Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Topoľčany, Levice, Komárno a Zlaté Moravce sú v tomto období každý deň v uliciach a upozorňujú občanov na to, že nosenie reflexného oblečenia za zníženej viditeľnosti je povinné zo zákona. Pripomínajú, že práve reflexný prvok môže zachrániť život,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová.

Policajti zároveň upozorňujú, aby si vodiči na parkoviskách zamykali autá a nenechávali v nich cenné veci. Svoje osobné veci by mali mať vždy pri sebe aj návštevníci cintorínov, upozornila Bruchterová.

Na archívnej snímke dopravný policajt dohliada na plynulosť cestnej dopravy na ceste smerujúcej na cintorín Slávičie údolie v Bratislave.
Foto: TASR - Andrej Galica


Na cestách Banskobystrického kraja sa počas vlaňajších "dušičkových" dní stalo 19 dopravných nehôd, pri ktorých sa jedna osoba zranila ťažko a desať ľahko. Aby sa predišlo zvýšenému počtu nehôd a najmä ich tragickým následkom, policajti budú aj tento rok dohliadať na bezpečnosť v cestnej premávke počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, a to už od piatka (28.10.) do stredy (2.11.).

Ako TASR informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová, sviatky sú každoročne spojené so zvýšeným náporom zo strany vodičov, polícia preto prijala opatrenia na ich bezproblémové zvládnutie.

"Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť a ohľaduplnosť. Vodičov, aby rešpektovali práva chodcov a cyklistov, najmä na priechode pre chodcov a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam," upozornila hovorkyňa.

Posilnené budú aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok a posvietia si na zlodejov najmä v okolí cintorínov. Polícia radí, aby si vodiči nenechávali svoje veci "na očiach" v aute, aby si občania svoje veci strážili na cintoríne či v kostole, na staniciach alebo počas cesty v hromadných dopravných prostriedkoch. Ak sa niekto stane obeťou zlodejov, prípadne spozoruje podozrivo sa správajúce osoby, treba upozorniť hliadky dohliadajúce na dopravu a bezpečnosť v blízkosti, alebo kontaktovať políciu na známom telefónnom čísle 158.

Bratislava posilní dopravu počas Dušičiek a jesenných prázdnin



Pre zvýšenú návštevnosť cintorínov v najbližších dňoch posilní Dopravný podnik Bratislava (DPB) 29. októbra, 30. októbra a 1. novembra bratislavskú MHD. TASR o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

V týchto dňoch bude linka X38 premávať po trase Hlavná stanica - Patrónka - Lamačská - Krematórium približne od 9.00 do 19.00 h. Na linke číslo 37 bude poskytnutá zvýšená prepravná kapacita, a to kĺbovými vozidlami. Z tohto dôvodu obsluha obce Marianka bude zabezpečená samostatným vozidlom v úseku Marianka - Záhorská Bystrica s prestupom na linku číslo 37.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Zvýšená kapacita na linke číslo 39 (C39) bude zabezpečená premávkou v hustejšom intervale. Linka číslo 31 nebude premávať," podotkla Volfová.

Prepravu na petržalský cintorín zabezpečuje linka číslo 80 a na vrakunský linky 201, 202 a 212.

"V nedeľu 30. októbra nebude vypravená linka číslo 131 a v pondelok 31. októbra nebude vypravená linka číslo 184 z dôvodu rektorského voľna na vysokých školách. Linka číslo 131 bude premávať v utorok 1. novembra," spresnila hovorkyňa.

DPB upozorňuje, že počas školských prázdnin (28. - 31. októbra) platí cestovný poriadok pre pracovný deň, a to aj napriek jesenným prázdninám.

Okolo prešovského cintróna bude zmena dopravného značenia


Počas obdobia, kedy ľudia chodia častejšie k hrobom svojich blízkych, budú v okolí hlavného prešovského cintorína dočasné zmeny dopravného značenia. Dočasná zmena dopravného značenia sa týka ulíc Dilongova, Moyzesova, Sládkovičova, kde sa očakáva nápor motoristov smerujúcich hlavne počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých k hrobovým miestam na hlavnom cintoríne.

Ako informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, v záujme zlepšenia plynulosti dopravy tam budú ulice Dilongová a Moyzesová zjednosmernené, vodiči musia dávať pozor aj na zákazy odbočenia, ktoré súvisia so zmenami.

Dočasná zmena dopravného značenia potrvá od 8.00 h v piatok 28. októbra do 20.00 h v utorok 1. novembra.

Upozorňujeme vodičov, aby v záujme zvýšenia bezpečnosti a plynulosti dopravy v danej lokalite zvýšili pozornosť a na zmeny v organizácii dopravy včas reagovali. Cieľom opatrení je zlepšiť dopravnú situáciu v danej lokalite,“ uviedol Grejták.

Prejazd okolo Stakčína bude možný



Pri príležitosti blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých je prejazd motorových vozidiel popri vodárenskej nádrži Starina v Sninskom okrese oddnes do piatka 4. novembra povolený bez obmedzenia.

„Chceme umožniť obyvateľom, ktorí majú v tejto lokalite hroby, komfortnejší prístup, aby mali priestor tieto hrobové miesta vyčistiť, priniesť sem potrebné veci,“ vysvetlil pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machala. Podľa jeho slov týmto opatrením vychádzajú v ústrety najmä starším obyvateľom, ktorí sú imobilnejší. Do vysídlených dedín nad nádržou Starina sa dá totiž dostať iba pešo alebo na bicykli, vjazd autom je možný na osobitné povolenie.

Podľa slov Jána Lempeľa, ktorý pochádza z vysťahovanej obce Ruské, je takéto rozhodnutie správne. „Je to dobré, že aspoň v tomto období sú obyvatelia takto odbremenení, lebo tých povolení sme dostali málo a nie každému sa ušlo. V tomto čase, aj tí príležitostní návštevníci, ktorí tam chcú ísť, majú možnosť, že tam vstúpia bez akéhokoľvek obmedzenia,“ vysvetlil pre TASR. V okolí nádrže však platia prísne pravidlá správania, keďže ide o I. a II. stupeň pásma hygienickej ochrany. Návštevníci sa v nej nesmú kúpať, člnkovať, chytať ryby ani približovať sa k brehom.

Popradské cintoríny budú počas blížiacich sa sviatkov otvorené aj v noci



Všetky cintoríny nachádzajúce sa na území Popradu budú v piatok 28. októbra pre verejnosť otvorené od 7. do 22. hodiny. Od soboty 29. októbra budú sprístupnené nonstop až do 3. novembra do 18.00 h. Mestská polícia v Poprade bude počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých vo zvýšenom nasadení najmä v okolí cintorínov, kde bude pomáhať pri riadení dopravy a zabezpečovaní verejného poriadku v súčinnosti so štátnou políciou.

Mestská polícia bude pri cintorínoch riadiť najmä dopravu. "V mestskej časti Veľká bude zo stálych parkovacích plôch výjazd cez bočnú bránu parkoviska smerom na Jarmočnú ulicu. Vpravo pri vstupnej bráne sú vymedzené parkovacie miesta pre zdravotne ťažko postihnutých. Pri hornej bráne je pripravené označené dočasné parkovisko. Poľná cesta smerom k družstvu v Spišskej Sobote bude mať dočasne odstránený zákaz vjazdu a bude jednosmerne sprejazdnená smerom na Brokofovu ulicu. Na tejto ceste bude zároveň možnosť pozdĺžneho parkovania," informoval komunikačný manažér mesta Marián Galajda.

V mestskej časti Matejovce bude odstránený zákaz státia na Kopernikovej ulici do 6. novembra a bude tam možné parkovanie. V Stážach bude návštevníkom k dispozícii parkovisko pred hornou bránou cintorína.

"Mestská hromadná doprava bude od 30. októbra do 1. novembra na linke číslo tri vychádzajúcej z autobusovej stanice a spájajúcej sídliská Západ a Juh s mestskými časťami Spišská Sobota a Veľká posilnená o dva spoje v oboch smeroch v poludňajších a popoludňajších hodinách presne podľa cestovného poriadku, podľa ktorého premávajú len počas týchto dvoch dní," pripomenul komunikačný manažér.

Ilustračné foto.
Foto: TASR


Samospráva žiada všetkých návštevníkov, aby predovšetkým pri parkovaní rešpektovali pokyny hliadok mestskej a dopravnej polície, ako aj pracovníkov Pohrebno-cintorínskych služieb Poprad. "Vzhľadom na očakávaný veľký počet návštevníkov na osobných motorových vozidlách odporúčame využiť MHD Poprad so zastávkou priamo pri cintoríne v Poprade – Veľkej," povedal Galajda. Zároveň podotkol, že kancelária Pohrebno-cintorínskych služieb v Dome smútku vo Veľkej bude otvorená 1. a 2. novembra od 8. do 18. hodiny.

Na Sviatok všetkých svätých sa pri hlavnom kríži na starom cintoríne vo Veľkej uskutoční pobožnosť za účasti rímskokatolíckych a gréckokatolíckych kňazov so začiatkom o 15.00 h. V prípade potreby sa môže verejnosť obrátiť na pracovníkov pohrebno-cintorínskych služieb na telefónnych číslach 0902 600 300 alebo na 052/77 25 250.

Cintoríny na Liptove budú počas sviatkov otvorené dlhšie



Liptovskomikulášska mestská samospráva skultivovala pred blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých okolie najväčšieho mestského cintorína, na ktorom sa nachádza niekoľko pamätníkov slávnych rodákov. Vrbický cintorín bude počas sviatkov otvorený dlhšie.

Na tomto cintoríne sa nachádzajú pomníky či hroby mnohých osobností. Medzi nimi napríklad Gašpara Fejérpataky-Belopotockého, Juraja Janošku, Aurela Stodolu, Margity Dobrovičovej, Ivana Laučíka či Márie Rázusovej Martákovej. "Krovité porasty zasahovali do prechodových trás a znižovali viditeľnosť pomníkov našich dejateľov. Kríky sme preto nahradili výsadbou trvalkových záhonov, ktoré budú priestor skrášľovať počas celého vegetačného obdobia," priblížila mestská dendrologička Zuzana Štreitová s tým, že pracovníci Verejnoprospešných služieb s aktivačnými pracovníkmi vykonávali od 10. októbra čistiace a údržbové práce na 13 cintorínoch.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Roman Hanc


Radnica počas sviatkov predlžuje otváracie hodiny na hlavnom mestskom cintoríne. Až do 2. novembra je Vrbický cintorín pre blížiace sa sviatky pre verejnosť otvorený od 7.30 h do 19.00 h, ostatné liptovskomikulášske 24 hodín denne.

V Ružomberku bude počas víkendu otvorený centrálny cintorín do 17.00 h, v utorok (1.11.) až do 20.00 h. Ostatné cintoríny majú nepretržitú prevádzku. Liptovský Hrádok ako najmenšie mesto v regióne spravuje dva cintoríny, ktoré sú otvorené nepretržite počas celého roka.