Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Popradským hasičom odovzdali 22 nových tzv. lesných špeciálov

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák za prítomnosti prezidenta HaZZ SR generála Alexandra Nejedlého odovzdal na letisku Poprad-Tatry 11. septembra 2014 kľúče od 22 špeciálnych hasičských áut TATRA815-7 hasičom z rôznych kútov celého Slovenska. Na snímke pohľad na nové hasičské vozidlá značky TATRA 815-7. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Spolu sa do konca budúceho roka postupne vymení 166 lesných špeciálov v rámci všetkých 116 hasičských staníc na Slovensku. Nahrádzajú predovšetkým Tatry 148 a Tatry 815.


Poprad 11. septembra (TASR) – Celkom 22 nových hasičských vozidiel určených na lesné hasenie dnes na letisku Poprad–Tatry odovzdal hasičom minister vnútra SR Robert Kaliňák.

„S regiónom Popradu a Vysokých Tatier máme štandardne najlepšiu spoluprácu a je takým dobrým zvykom, že keď prinášame špecializovanú techniku do hasičského zboru, tak väčšinou sa snažíme vybrať miesto, ktoré je najťažšie skúšané všetkými prírodnými katastrofami, na ktoré musia byť hasiči pripravení. Zároveň aj tým, že víťazom tendra sa stala značka TATRA, tak je to také symbolické, že Tatry Tatrám pomôžu s ochranou našich národných parkov,“ konštatoval Kaliňák.

Ide podľa neho o jednu z najmasívnejších výmen techniky v rámci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) za posledné roky. Tento rok sa vymení celkovo 83 vozidiel, zvyšok príde na budúci rok, a tak sa vlastne dokončí výmena vozidiel, ktoré majú okolo 40 rokov. Niektoré zo starých vozidiel, ktoré prešli obnovou a sú v pojazdnom stave, by mali podľa ministra poputovať dobrovoľným hasičom v okolí. „Jedno takéto nové vozidlo stojí 239.000 eur, patrí medzi tie lacnejšie v našej výbave. Verím, že budú slúžiť svojmu účelu, a to priniesť vodu do ťažko prístupných miest, ktorými je Slovensko typické,“ dodal Kaliňák.


Galéria: Hasiči dostali špeciálne autá tatrovky





Spolu sa do konca budúceho roka postupne vymení 166 lesných špeciálov v rámci všetkých 116 hasičských staníc na Slovensku. Nahrádzajú predovšetkým Tatry 148 a Tatry 815. Ministerstvo chce zaviezť pravidlo, že v profesionálnom hasičskom zbore budú slúžiť autá nie staršie ako desať rokov, špeciály môžu mať o päť rokov viac. „Tieto nové lesné hasičské autá majú veľmi dobrú dostupnosť, keďže hasiči potrebujú čo najvyššie dostať čo najväčšie množstvo vody, je to taký pojazdný rybník a dokáže 9000 litrov vody doniesť do ťažko prístupného terénu,“ objasnil prezident HaZZ Alexander Nejedlý s tým, že hasičská technika na Slovensku patrí medzi najmodernejšie na svete a jej výmena je na veľmi dobrej úrovni.

Nový lesný špeciál dnes dostali aj hasiči z okresu Poprad, tento región je pritom špecifický ťažko dostupným terénom. „Tá situácia v Tatrách nie je jednoduchá, zase sa to trošku zhoršilo po kalamite, čiže určite to bude veľkým prínosom pre tie lokality, kde je neprístupný terén a sú časté lesné požiare,“ zdôraznil riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Poprade Ondrej Šproch. Nové autá majú o niečo zložitejšie ovládanie ako tie staršie, keďže technika ide dopredu. Hasiči sa podľa neho nemôžu prispôsobovať starším veciam, hoci mnohí z nich nedajú dopustiť napr. na staré V3S-ky alebo spomínané Tatry 148. „Budú sa musieť školiť, keďže ideme s dobou, ale po čase určite zistia, že tá nová technika je rovnako dobrá, ako tá stará,“ dodal Šproch. Vo vybavení hasičov v Poprade a Mengusovciach zatiaľ aj naďalej ostávajú dva hasičské veterány, Tatry 148 z roku 1976, ktoré sú po obnove a pravdepodobne sa presunú na inú hasičskú stanicu v rámci okresu. Priemerný vek podtatranskej hasičskej techniky je podľa Šprocha päť až šesť rokov.