Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Popradský primátor v Krakove rokoval o zintenzívnení spolupráce miest

Na archívnej snímke primátor Popradu Jozef Švagerko/span> Foto: TASR/Oliver Ondráš

Stretnutia primátora Popradu Jozefa Švagerka v Poľsku zabezpečil generálny konzul Slovenskej republiky v Krakove Adrián Kromka.

Poprad 11. marca (TASR) – Popradský primátor Jozef Švagerko počas uplynulých dní (8. - 10.3.) navštívil Krakov. Hlavným cieľom cesty bolo zintenzívnenie vzájomnej cezhraničnej spolupráce medzi Popradom a poľským Krakovom v oblastiach cestovného ruchu, školstva a hospodárstva.

Počas pracovnej cesty sa popradský primátor stretol s vojvodom Malopoľského vojvodstva Jozefom Pilchom, zaoberali sa predovšetkým blížiacou sa návštevou pápeža Františka v Poľsku. V Krakove sa pripravujú na príchod 2,5 milióna mladých ľudí z celého sveta v rámci Svetových dní mládeže. "Ponúkol som vojvodovi pomoc v podobe tímov dobrovoľníkov, ktorí pripravovali celoslovenské stretnutie mládeže P-15 v Poprade. Naopak, vojvoda nás požiadal o spoluprácu pri informovaní občanov nášho mesta i regiónu o všetkých nevyhnutných organizačno–bezpečnostných opatreniach, ktoré návšteve pápeža v Poľsku budú predchádzať," informoval primátor Jozef Švagerko.

Ďalšie rokovania absolvoval Švagerko aj s prezidentom poľsko- slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Piotrom Cebulským. Ten Švagerka informoval o prebiehajúcich rokovaniach medzi poľskými firmami a spoločnosťami z Popradu, ktorých výsledkami by už čoskoro mohli byť aj prvé kontrakty. Švagerko sa zaujímal aj o cezhraničnú hromadnú dopravu. "Verejná doprava medzi Popradom a Zakopaným či Krakovom je jedným z dôležitých predpokladov pre intenzívnejšie vzájomné spoznávanie obyvateľov našich miest a regiónov," doplnil Švagerko.

Stretnutia primátora Popradu Jozefa Švagerka v Poľsku zabezpečil generálny konzul Slovenskej republiky v Krakove Adrián Kromka. "Sme pripravení aj takouto formou podporovať naše regióny a samosprávy pri nadväzovaní a rozvoji slovensko-poľskej spolupráce. Verím, že spolupráca Popradu s poľskými partnermi naberie na intenzite a bude prospešná pre obe strany," informoval konzul Adrián Kromka. Ďalším konkrétnym výsledkom vzájomnej spolupráce by mala byť aj konferencia o cestovnom ruchu a podnikaní, ktorú pripravuje už na jeseň konzulát v spolupráci s mestom Poprad a ďalšími partnermi na Slovensku a v Poľsku.