Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Poprad podpíše Memorandum o vzájomnej spolupráci s fínskym Oulu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zámer schválili poslanci počas dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva v Poprade.

Poprad 13. apríla (TASR) – Mesto Poprad podpíše Memorandum o vzájomnej spolupráci s fínskym mesto Oulu. Zámer schválili poslanci počas dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva v Poprade.

Oulu je najväčšie mesto v severnom Fínsku. Leží na severovýchodnom pobreží Botnického zálivu Baltského mora pri ústí rieky Oulu. "So svojimi takmer 200.000 obyvateľmi je to piate najľudnatejšie mesto Fínska. Mesto je v Európe známe okrem iného aj ako "laboratórium života", v ktorom obyvatelia experimentujú s využívaním nových technológií ako napríklad NFC, teda bezkontaktnou komunikáciou," uviedla vedúca oddelenia strategického rozvojového manažmentu Mestského úradu v Poprade Marta Kurpašová.

Podľa nej sa Oulu v rokoch 2012 a 2013 umiestnilo medzi siedmimi najinteligentnejšími mestami na svete, čo môže pomôcť aj popradskej samospráve, ktorá postupne zavádza v meste viaceré smart riešenia. "Cieľom bude podpora vzájomného spoznávania obyvateľov, spolupráca, solidarita, spoločná orientácia na aktivity v oblasti moderných technologických riešení pre Smart City, inovatívnych a informačno-komunikačných technológií a ich využitia v praxi a zároveň i prispenie k vytvoreniu jednotnej Európy," priblížila.

Podľa primátora Popradu Jozefa Švagerka sa pripravuje veľká spolupráca medzi Slovenskom a Fínskom. Zároveň podotkol, že Oulu nebude družobné mesto, ale samospráva, s ktorou bude Poprad spolupracovať.