Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Najstarší oltár v Kostole sv. Juraja v Spišskej Sobote reštaurujú

Na snímke sprava v pozadí partner prezidentky SR Zuzany Čaputovej Juraj Rizman, prezidentka SR Zuzana Čaputová, holandský kráľ Viliam-Alexander a holandská kráľovná Maxima počas návštevy kostola sv. Juraja v Spišskej Sobote 9. marca 2023. Foto: TASR – František Iván

Oltár Panny Márie, umiestnený vľavo od hlavného oltára, demontovali ešte začiatkom jesene minulého roka, v súčasnosti je rozobraný v reštaurátorskom ateliéri v Spišskom Podhradí.

Poprad 12. januára (TASR) - Najstarší oltár v Kostole sv. Juraja v historickom centre Spišskej Soboty v Poprade prechádza obnovou. Na časť prvej etapy reštaurátorských prác sa tamojšej fare podarilo získať dotáciu z programu Obnovme si svoj dom vo výške 10.000 eur. Miestny farár Anton Mišek pre TASR uviedol, že celkovo si úvodná fáza rekonštrukcie vyžiada takmer 30.000 eur.

Oltár Panny Márie, umiestnený vľavo od hlavného oltára, demontovali ešte začiatkom jesene minulého roka, v súčasnosti je rozobraný v reštaurátorskom ateliéri v Spišskom Podhradí. Z jednotlivých častí oltára - oltárnej skrine, sôch sv. Doroty, sv. Margity, sv. Kataríny, sv. Barbory a aj Márie s Ježiškom, najprv odstránili sekundárne zásahy, vyčistili povrch a upevnili polychrómiu.

"Ide o najstarší gotický oltár v našom kostole, je z roku 1464, jeho autor nie je známy. Výška od menzy je 382 centimetrov a šírka úplne otvoreného oltára je 320 centimetrov. Je napadnutý červotočom, takže si vyžadoval reštaurátorský zásah," zdôvodnil farár. Pôvodne slúžil ako hlavný oltár, keď sa dokončila prestavba kostola v 15. storočí. V roku 1516 ho nahradil hlavný oltár sv. Juraja, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče.

Mišek dodal, že prostriedky na ďalšie pokračovanie prvej etapy obnovy oltára Panny Márie sa budú snažiť získať z externých zdrojov, okrem iného znova aj v spomínanom programe rezortu kultúry.

V súčasnosti finišujú aj s reštaurovaním oltára sv. Antona Pustovníka z roku 1503, na ktorom sú výnimočné maľby na krídlových tabuliach. Ten by sa mal čoskoro vrátiť späť na svoje pôvodné miesto vpravo od hlavného oltára. Obnovu si podľa Mišeka časom vyžiada aj baroková organová skriňa, ktorá je taktiež napadnutá červotočom. Ten sa objavuje aj v už zreštaurovanom barokovom oltári sv. Jozefa v bočnej kaplnke kostola.