Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Popradská nemocnica zaviedla nový spôsob operácie pruhu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o najmodernejší miniinvazívny výkon bez nutnosti otvárania prednej steny brušnej.

Poprad 10. októbra (TASR) - Nemocnica Poprad, a. s., zaviedla nový spôsob miniinvazívneho riešenia pruhov v slabinách u detí. Lekári chirurgického oddelenia odoperovali týmto spôsobom desať detských pacientov. "Ide o najmodernejší výkon bez nutnosti otvárania prednej steny brušnej, naopak, len pomocou dvoch, resp. troch trojmilimetrových vpichov na prednej stene brušnej. Deti sú schopné po prebudení z krátkej narkózy prakticky plnej aktivity a to plnohodnotne už na druhý deň. Ide o veľmi krátky, šetrný a efektný výkon bez recidív a veľkých jaziev v triesle," priblížil zástupca primára chirurgického oddelenia JIS Nemocnice Poprad Tomáš Vnenčák.

Štatisticky podľa neho v 30 percentách prípadov má dieťa skrytý pruh aj v druhej slabine. Ten sa pri klinickom vyšetrení ešte neodhalí, avšak pri laparoskopii sú lekári schopní tento pruh odhaliť okamžite a zároveň je možné ho hneď zoperovať. "Dieťa sa takto vyhne ďalšej operácii v budúcnosti. Toto sa potvrdilo aj v našom súbore operácií u troch pacientov," zdôraznil Vnenčák.

Na doteraz poslednej takejto detskej operácii sa počas svojho pobytu na Slovensku zúčastnil aj Salmai Turial, prednosta Kliniky detskej chirurgie v nemeckom Wiesbadene, ktorý pri tejto operácii Vnenčákovi asistoval. Lekár, ktorý svoje medicínske vzdelanie získal na Slovensku a v súčasnosti sa na nemeckej klinike špecializuje na detskú chirurgiu, práve takýchto laparoskopických operácií zrealizoval už viac ako 2000. Turial si s popradskými kolegami vymenil skúsenosti a ocenil ich kroky vedúce k rozvoju tohto najnovšieho spôsobu liečby hernií u detských pacientov na Slovensku.