Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Popradčania žiadajú riešiť problém s rozširovaním firmy vo Veľkej

Na snímke tabuľa pri vstupe do areálu expedičnej firmy Schüle Slovakia na Teplickej ulici v mestskej časti Popradu, Veľkej, v Poprade. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Miestni obyvatelia sa sťažujú na znečistené ovzdušie a zvýšený hluk z priemyselnej zóny, v ktorej má sídlo spoločnosť Schüle Slovakia.

Poprad 9. decembra (TASR) – Spor medzi obyvateľmi mestskej časti Popradu Veľká a spoločnosťou Schüle Slovakia nie je stále vyriešený. Miestni obyvatelia sa sťažujú na znečistené ovzdušie a zvýšený hluk z priemyselnej zóny, v ktorej má sídlo spoločnosť. Ján Vaľko z občianskeho združenia (OZ) Popradčania pre zdravé životné prostredie uviedol, že popradskému primátorovi Jozefovi Švagerkovi adresovali otvorený list, v ktorom žiadajú, aby samospráva prihliadala na požiadavky a podmienky obyvateľov Veľkej k procesu zmeny a doplnku územného plánu (ÚP).

Obyvatelia Širokej ulice sa dlhodobo sťažujú na negatívny vplyv výrobnej prevádzky spoločnosti Schüle Slovakia, ktorá sídli v priemyselnom areáli susediacom s rodinnými domami. "Opakovane žiadame mesto, aby pri schvaľovaní veľkej zmeny ÚP prihliadalo na dlhodobé pripomienky zo strany obyvateľov mesta. Tie boli zhmotnené v petícií, ktorú sme odovzdali mestu v januári 2015. Pre konkrétnu lokalitu sme žiadali, aby bola nezáväzná časť, ktorá definuje toto územie na využitie vo forme skladov a obchodov, preklopená do záväznej časti, aby sa spoločnosť nemohla ďalej rozširovať. Pretože každé ďalšie rozširovanie firmy zhoršuje naše životné prostredie," povedal Vaľko. Niečo podobné bolo v meste podľa jeho ďalších slov schválené pred desiatkami rokov pre spoločnosť sídliacu v centre mesta. "To sme chceli dosiahnuť aj v tejto lokalite. A keď sa chcú rozširovať, tak aby išli mimo tohto územia. Jednou z požiadaviek v petícii bolo, aby im samospráva vytipovala územie, kde sa môžu rozširovať," povedal. Ako doplnil, riešenie petície bolo na jar 2015 odložené s tým, že sa pripravuje veľká zmena ÚP.

Spor riešila od januára 2015 mediátorka, ktorú zabezpečila samospráva. Medzi oboma stranami došlo k viacerým stretnutiam, ale k podpísaniu mediačnej dohody začiatkom septembra tohto roku nedošlo. Spoločnosť realizovala viaceré opatrenia. Malo ísť o vytvorenie zeleného pásu na hranici medzi spoločnosťou a susedmi, postavenie protihlukovej steny na existujúcej starej hale a o vytvorenie horúcej linky, na ktorej bude možné nahlásiť akútne problémy. Konateľ spoločnosti Schüle Slovakia Vladimír Omasta ešte v septembri pre médiá poznamenal, že ho potešila iniciatíva mesta, ktoré sa do sporu zapojilo. "Jedným z výsledkov mediačných stretnutí bola dohoda na vytvorení odborných posudkov, teda to, ako vplýva naša firma na zamestnancov, ale aj na okolie," informoval Omasta. Podľa neho výsledkom je fakt, že výroba vplýva minimálne na jej zamestnancov a má i nízky vplyv na okolie firmy. Podľa Vaľka však obyvatelia Veľkej spokojní nie sú.

Mestské zastupiteľstvo v snahe riešiť situáciu vo Veľkej schválilo prenájom pozemku na zriadenie stacionárnej monitorovacej stanice. "Pre mňa je dôležité, že mediácia síce na jednej strane nebola úspešná, ale na jej základe spoločnosť Schüle prijala opatrenia pre obyvateľov. Schválili sme hydrometeorologickú stanicu, ktorá bude merať ovzdušie. Riešime to aj v rámci ÚP, musíme však postupovať podľa zákonných prostriedkov,“ uzavrel popradský primátor.

Firma Schüle Slovakia, s. r. o., pôsobí v Poprade od roku 1999 a v súčasnosti zamestnáva zhruba 400 pracovníkov. Zameriava sa na výrobu tlakových odliatkov z hliníkových zliatin pre automobily a pre automatizačnú techniku.