Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Gašper chce spojiť sily nezávislých na post šéfa Prešovského kraja

Na archívnej snímke Pavol Gašper. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nezávislý kandidát Pavol Gašper tvrdí, že je zlomový čas, treba na úrovni kraja presadiť morálku a čestnosť.

Poprad 22. septembra (TASR) – Poslanec mestského zastupiteľstva v Poprade Pavol Gašper (nezávislý) sa rozhodol budúcu stredu (27.9.) v Poprade zorganizovať stretnutie nezávislých poslancov na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Uviedol to dnes počas brífingu v Poprade.

"Počas kampane sa stretávam s mnohými ľuďmi a presviedčam sa o tom, že vo verejnosti je obrovský strach. Vo štvrtok (21.9.) som mal stretnutie s človekom, ktorému vládna moc na úrovni vyššieho územného celku (VÚC) zlikvidoval existenciu," povedal. Podľa neho je takýchto prípadov veľa. "Je mnoho podnikateľov, ktorí sa boja o svoje podnikanie, boja sa kontrol, ale aj fiktívnych vymyslených faktov," podotkol.

Podľa Gašpera aj v dôsledku týchto vecí nemajú ľudia chuť ísť voliť. "Je veľmi potrebné, aby sme si všetci uvedomili, že je zlomový čas. Ide o to, aby sme presadili morálku v konfrontácii s nemorálnosťou, čestnosť v konfrontácii s nečestnosťou. Aby tí, ktorí sú nestraníci, sa zjednotili a ukázali, že je tu možnosť ako posunúť náš kraj," vyzval. Zároveň doplnil, že predbežne oslovil nezávislých kandidátov na post predsedu PSK, ale aj tých, ktorí kandidujú za neparlamentné strany. "Predbežne vyslovili ochotu stretnúť sa a zhovárať sa o koordinácii nášho úsilia s cieľom dosiahnuť víťazstvo vo voľbách do VÚC," povedal.

O post predsedu PSK sa okrem Pavla Gašpera (nezávislý) uchádza ďalších 11 kandidátov. Predsedom PSK chce byť František Bednár z Popradu (Nezávislosť a Jednota), Ján Garaj z Prešova (nezávislý), Andrej Gmitter z Bardejova (nezávislý), súčasný predseda PSK Peter Chudík zo Záborského (Smer-SD), Milan Majerský z Levoče (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), Eduard Markovič z Popradu (nezávislý), Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou (ĽSNS), František Oľha z Prešova (Šanca), Miroslav Škvarek zo Svitu (SNS), Milan Šteiner z Prešova (Strana zelených Slovenska) a Jozef Šváč z Prešova (Nový parlament). 

Funkciu predsedu VÚC v Prešovskom kraji vykonával len súčasný predseda PSK Peter Chudík (Smer-SD). Ten vedie samosprávny kraj 16 rokov, od vzniku krajských samospráv.