Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Počas tohto týždňa môžu vodiči v Poprade využiť MHD zadarmo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ide aj o výzvu pre majiteľov áut vyskúšať si hromadnú dopravu ako alternatívu s menším dopadom na životné prostredie.

Poprad 18. septembra (TASR) - Mesto Poprad sa aj v tomto roku zapojí do Európskeho týždňa mobility. Podpora tohto najväčšieho a najrozšírenejšieho podujatia podporujúceho mobilitu, mestskú dopravu a zlepšenie zdravia a kvality života občanov, bude mať v tomto roku formu zvýhodneného cestovania pre všetkých vodičov motorových vozidiel. „V snahe spropagovať alternatívne formy dopravy a zvýšiť povedomie o výhodách cestovania mestskej hromadnej dopravy (MHD) sme od stredy 19. septembra do soboty 22. septembra pripravili bezplatné cestovanie v MHD pre všetkých, ktorí sa preukážu platným vodičským preukazom," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Dodal, že ide zároveň o výzvu pre majiteľov áut vyskúšať si hromadnú dopravu ako alternatívu s menším dopadom na životné prostredie. Samospráva realizuje pravidelne aj ďalšie opatrenia zvyšujúce bezpečnosť a skvalitňujúce podmienky pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility. Najnovšie ide o prebiehajúcu výstavbu nového cyklistického chodníka v dĺžke 1,3 kilometra. Výstavba úseku "B" plánovanej cyklotrasy prepájajúcej mesto zo západu na východ počíta s vybudovaním obojsmernej cyklistickej komunikácie prevažne po ľavom a pravom brehu rieky Poprad v intraviláne mesta Poprad. Uvedená trasa cyklochodníka by sa mala následne prostredníctvom úseku "A" Poprad - Západ – Mestský úrad prepojiť s jestvujúcim cyklochodníkom začínajúcim na Brežnom riadku pri záhradkách. V smere na východ bude výstavba pokračovať úsekom "C" - most na ulici Športovej - štátna cesta I/66, a úsekom "D" štátna cesta I/66 - most D1 Matejovce.

„Medzi ďalšie opatrenia podporujúce alternatívne a udržateľné formy mobility patria – reflexné nátery na priechodoch pre chodcov, nasvietenie priechodov, distribúcia reflexných prvkov deťom a seniorom, prednášky o bezpečnosti účastníkov cestnej premávky," doplnil hovorca miestnej samosprávy Marián Galajda s tým, že najväčšie mesto pod Tatrami pravidelne organizuje aj podujatia venované podpore alternatívnej dopravy. Ide o „Do práce na bicykli", kde spolu 42 tímov najazdilo celkovo viac ako 20.000 kilometrov a druhým je „Popradský pedál", cyklistické preteky pre deti a mládež s cieľom propagácie zdravého životného štýlu a športu.