Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Poprad podľa hlavnej kontrolórky porušil finančnú disciplínu

Na ilustračnej snímke mesto Poprad Foto: TASR/Oliver Ondráš

Predmetom finančnej kontroly bola aj demontáž vianočnej výzdoby v meste

Poprad 24. februára (TASR) – Hlavná kontrolórka mesta Poprad Zita Kozlerová poukázala na chyby finančnej kontroly vykonanej na základe schváleného plánu na 2. polrok roku 2015. Za vážne chyby označila porušenie finančnej disciplíny, ktoré bolo zistené v troch prípadoch.

Prekontrolované boli náhodne vybraté zákazky zverejnené na webovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie. Predmetom kontroly bolo hospodárenie s finančnými prostriedkami a majetkom mesta so zameraním na dodržiavanie hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti pri obstarávaní zákaziek vo verejnom obstarávaní. „Každé porušenie z pohľadu kontroly je vážne. Čo sa týka pohľadu z hľadiska použitia finančných prostriedkov, tak najzávažnejšie je porušenie finančnej disciplíny, ktoré bolo zistené v troch prípadoch. V dvoch prípadoch boli finančné prostriedky v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách vrátené do dátumu ukončenia kontroly. Zostáva nevysporiadaná ešte jedna finančná čiastka,“ uviedla hlavná kontrolórka mesta Poprad Zita Kozlerová.

Predmetom finančnej kontroly bola aj demontáž vianočnej výzdoby v meste. „Bolo zistené, že mesto si každoročne objednáva montáž aj demontáž u tej istej firmy, ktorá dodala vianočnú výzdobu s tým, že má na to autorské právo. Je to však diskutabilné, pretože zmluvu, ktorá by o takýchto ustanoveniach hovorila, nám mesto nepredložilo,“ povedala Kozlerová. Zároveň dodala, že upozornila prednostu mestského úradu, aby sa vo vlastnom záujme snažili nájsť zmluvu, kde by boli tieto ustanovenia jasne pomenované.

Ďalším bodom, na ktorý kontrolórka upozornila, bola úprava mramorovej podlahy v budove mestského úradu. „Pri kontrole nebolo poukázané, kde 220 m2 bolo vytmelených a brúsených. Aj keď som sa prešla po úrade, tak som nenašla ani jeden meter, ktorý by bol takto upravený. Nenašla som ani 50 m2, kde by bola stará dlažba nahradená novou,“ uviedla hlavná kontrolórka mesta. Dodala, že počas výkonu kontroly a ani pri prerokovaní výsledkov kontroly so zástupcami mesta jej nikto nevedel zodpovedať, kde boli tieto úpravy vykonané.

Nedostatky, na ktoré Kozlerová poukázala, majú hodnotu takmer 8000 eur. Poslanec mesta Poprad Vladimír Lajčák poprosil primátora Popradu Jozefa Švagerka, aby urobil opatrenia, ktoré by určili, kto je zodpovedný za tieto pochybenia. S rovnakou prosbou prišiel aj poslanec Adrián Kromka. „Žiadam o prešetrenie pochybení, aby sa už v budúcnosti neopakovali,“ povedal Kromka.