Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

POPRAD: Miestne psy budú mať svoj prvý vlastný pisoár

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Popradská samospráva pripravuje trojmesačnú testovaciu prevádzku zariadenia, o umiestnení ktorého rozhodla verejnosť prostredníctvom ankety na webovom sídle mesta.

Poprad 21. novembra (TASR) - Psy v Poprade budú mať svoj prvý vlastný verejný pisoár. Popradská samospráva pripravuje trojmesačnú testovaciu prevádzku zariadenia, o umiestnení ktorého rozhodla verejnosť prostredníctvom ankety na webovom sídle mesta. V čase od 10. do 15. novembra v nej vyjadrila svoj názor viac ako stovka ľudí, ktorí rozhodli o tom, že pisoár bude umiestnený na Sídlisku Starý juh.

„Presnejšie miesto vybral jeden z hlasujúcich, pôjde o okolie tzv. Južného parku. K samotnej inštalácii dôjde v priebehu budúceho týždňa. Psí pisoár má jednoduchú konštrukciu a vhodným umiestnením dokáže ochrániť detské ihriská a ostatnú občiansku vybavenosť či zeleň od psieho značkovania. V prípade, že sa toto zariadenie osvedčí a stretne s pozitívnou odozvou, je samospráva pripravená inštalovať ho aj na ďalšie miesta v meste,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Poprade Róbert Bujalka.

Psie toalety sú súčasťou komplexnej koncepcie chovu psov v meste Poprad. V rámci nej už samospráva prevzala do svojej správy útulok pre túlavé psy a vyhlásila tiež dobrovoľnú finančnú zbierku na spolufinancovanie nákladov spojených s prevádzkovaním útulku. Prostredníctvom vyškolených pracovníkov mestskej polície mesto tiež zriadilo aj odchytovú službu.

„V zmysle rôznych cieľových skupín, ako sú napríklad školy, je realizovaný aj vzdelávací program zameraný najmä na problematiku zberu psích exkrementov a ich dopadu na človeka a životné prostredie,“ doplnil hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Na jeseň začali tiež pravidelné stretnutia v útulku, na ktorých má verejnosť možnosť venovať sa nielen venčeniu psíkov z útulku, ale pod odborným dohľadom aj ich výcviku. Koncepciu chovu psov v meste samospráva spracovala v spolupráci s odborníkmi, občianskymi združeniami a kynologickými klubmi pôsobiacimi na území Popradu.