Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Poprad si pripomína 760. výročie prvej písomnej zmienky

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Medzi najstaršie a najvzácnejšie archívne dokumenty viažuce sa k histórii mesta patrí listina kráľa Bela IV. zo 16. marca 1256, v ktorej sa po prvý raz spomínajú Poprad a Spišská Sobota.

Poprad 16. marca (TASR) – Mesto Poprad si dnes pripomína 760. výročie prvej písomnej zmienky. Spomína si v nej na minulosť, ale aj na mestskú časť Spišská Sobota.

„Medzi najstaršie a najvzácnejšie archívne dokumenty viažuce sa k histórii mesta patrí listina kráľa Bela IV. zo 16. marca 1256, v ktorej sa po prvý raz spomínajú Poprad a Spišská Sobota,“ uviedla Božena Malovcová z pracoviska Štátneho archívu v Poprade. Listina sa podľa nej zachovala v odpise Spišskej Kapituly zo 16. decembra 1314. „Takýto zachovaný prameň dokazuje, že v čase vydania už spomínané osady existovali, iné doklady o ich vzniku nemáme,“ doplnila.

Kráľ vydal listinu mestu na pamiatku a potvrdil ju dvojitou pečaťou. „V opise darovaného územia sa uvádza, že prvá hranica sa začína na lúke vychádzajúc zo Sobotného trhu na cestu, vedie cez hradný kopec, klesá k potôčiku Melpotok, odkiaľ sa otáča k Sasom z Popradu na lúke. Od nej tiahne potokom do močiara, odkiaľ smeruje na začiatok a vracia sa na hranicu vpredu menovanú,“ uviedla pracovníčka Štátneho archívu v Poprade. Podľa nej takýmto spôsobom získali Poprad a mestská časť Spišská Sobota svoj rodný list.