Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Školské jedálne v Poprade budú mať jednotný jedálny lístok

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa viceprimátora Popradu Igora Wzoša cieľom tejto zmeny je postupne zvyšovať kvalitu jedál.

Poprad 6. decembra (TASR) – Od januára začne v deviatich školských jedálňach, ktorých zriaďovateľom je mesto Poprad, platiť jednotný jedálny lístok. Podľa viceprimátora Popradu Igora Wzoša cieľom tejto zmeny je postupne zvyšovať kvalitu jedál.

"Po skúsenostiach sme sa rozhodli vylepšiť školské stravovanie ako celok. Rozhodli sme sa ísť do projektu zjednotenia jedálnych lístkov na školách. To znamená, že v reálnom čase varia všetky jedálne jednu receptúru. Cieľom je dlhodobo sledovať kvalitu pripravených jedál," vysvetlil viceprimátor. Samospráva vybrala štyri vedúce kuchýň, ktoré budú zostavovať jedálny lístok a každý mesiac ho pripraví iná kuchárka. "Nebolo jednoduché zostaviť jedálny lístok na január, pretože na začiatku sa nevedeli zhodnúť ani na prílohe. Každá má inú skúsenosť, každá varí inak. Dôležité je, aby boli deti dobre stravované," povedal Wzoš.

Začiatkom leta vypovedala samospráva s jednotlivými dodávateľmi potravín zmluvy a urobili novú súťaž. "Podmienky boli nastavená veľmi prísne, čo sa týka mlieka, mäsa a ovocia. Od 1. januára budú mať školy zväčša staronových dodávateľov, ale došlo tam k zmenám. Sledujeme kvalitu aj cenu, ale kvalita je prvoradá," vysvetlil Wzoš. V základných školách, ktorých zriaďovateľom je mesto, sa nachádza zhruba 5000 detí. Podľa slov viceprimátora sa v školských jedálňach stravuje 70 až 80 percent z nich.

Druhý viceprimátor Pavol Gašper podotkol, že deti sú z domu naučené jesť klasické jedlá a keď im v školskej jedálni dajú niečo nové, tak s tým majú problém. Podľa jeho slov však ide len o upravenie stravovacích návykov. "Pre mnohé deti je práve obed v školskej jedálni jediným teplým jedlom za celý deň," podotkol Wzoš. Do receptov chcú vedúce kuchýň postupne zapracovať viac zdravých vecí, najmä ovocia a zeleniny.

Wzoš dodal, že niektoré školské jedálne budú musieť postupom času prejsť aj technickým vybavením a postupnou modernizáciou.