Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Poprad skrášlia vysadené stromy

Študenti popradského gymnázia opäť vysádzali stromčeky na kalamitnom území v Tatrách v Starom Smokovci. Foto: TASR/Adriana Antošková

K vysádzaným stromov v 32 vybraných lokalitách patria smrek, jedľa, borovica, javor, hrab, jaseň, slivka, hruška, dub a lipa.

Poprad 23. novembra (TASR) – V Poprade v týchto dňoch vrcholí náhradná výsadba 755 stromov. Mesto ju nariadilo súkromnej spoločnosti za výrub 210 stromov a krovín v okolí schátranej budovy bývalého Prioru na Námestí sv. Egídia, na mieste ktorej firma stavia nové obchodné centrum. K vysádzaným stromov v 32 vybraných lokalitách patria smrek, jedľa, borovica, javor, hrab, jaseň, slivka, hruška, dub a lipa.

"V súlade s rozhodnutím mesta Poprad mala spoločnosť Multi Veste Slovakia 2 s. r. o. zrealizovať náhradnú výsadbu do 30. apríla 2013. Keďže v stanovenom termíne k náhradnej výsadbe nedošlo, samospráva postúpila vec na Okresný úrad Poprad, odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorý svojim rozhodnutím nariadil náhradnú výsadbu zrealizovať najneskôr do 30. septembra 2015," informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

V polovici októbra 2014 sa uskutočnilo pracovné stretnutie vedúceho oddelenia životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Poprade so zástupcom investora a dodávateľa náhradnej výsadby, na ktorom boli priamo v teréne prezentované lokality určené na náhradnú výsadbu. "S výsadbou v 32 určených lokalitách na území mesta Poprad, ktoré boli vyberané aj podľa výsledkov ankety medzi obyvateľmi, začal investor v novembri. Limitujúcim prvkom pri výsadbe bol predovšetkým výskyt podzemných sietí a vyjadrenia ich správcov. Vysadené boli ihličnaté stromy minimálne dva metre vysoké a listnaté stromy minimálne 2,5 metra vysoké s obvodmi kmeňov minimálne desať centimetrov," uviedol Marek Bystrý z oddelenia životného prostredia MsÚ v Poprade. Všetky vysadené stromy boli s koreňovým balom so zemou a z troch strán stabilizované drevenými kolmi.

Povinnosťou spoločnosti Multi Veste Slovakia 2 s. r. o. je podľa vyjadrenia mesta okrem výsadby aj zabezpečenie starostlivosti o zálievku a výmenu uhynutých stromov počas najbližších troch rokov.